Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

Sernik z krówką i orzeszkami – jeden z najlepszych serników jakie zrobiłam w swoim życiu (skromnie mówiąc)! Jest delikatny, puszysty mimo tego, że nie ubijam osobno piany z białek, aby go przesadnie nie napowietrzać. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, a gdy będzie całkiem zimny to dekorujemy go masą krówkową (ja użyłam gotowej z puszki) oraz udekorowałam go orzeszkami ziemnymi. Masa serowa nie jest sama w sobie słodka, jedynie masa krówkowa sprawia, że całość jest wręcz idealna. Do ciasta i masy sernikowej dodałam masło Ghee o smaku waniliowym, lecz równie dobrze możecie użyć zwykłego masła.

Przepis na: Sernik z krówką i orzeszkami – palce lizać!

Składniki:

Ciasto:

  • 180 g mąki
  • 100 g masła lub masła Ghee (waniliowe od Palce lizać)
  • 2 żółtka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 60 g rozpuszczonego masła lub masła Ghee (waniliowe od Palce lizać)
  • 2 budynie waniliowe
  • 6 jajek
  • 2 białka

Dodatkowo:

  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • garść posiekanych orzeszków ziemnych

Wykonanie:

Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy na foremkę i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 180 stopni.

Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser miksujemy z cukrem pudrem, następnie wlewamy rozpuszczone masło, jajka, a na końcu budynie. Masę serową wylewamy na podpieczony spód. Piec przez 60 minut w temp. 160 stopni. Studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Sernik z krówką

Sernik z krówką

Sernik z krówką i orzeszkami

Sernik z krówką i orzeszkami

Sernik z krówką

Sernik z krówką

Print Friendly, PDF & Email