Strona Główna / Słodkości / Serniki / Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym

Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym

Wiem, że na pierwszy rzut oka powiedzielibyście, że jest to sernik na zimno, lecz od razu Wam odpowiem, że zdecydowanie nie! Jest to pieczony sernik mocno cytrynowy na kruchym spodzie z musem brzoskwiniowym. Owszem, jest to pracochłonny wypiek lecz wart swoich starań. Całość bardzo fajnie się razem komponuje, jest lekki i rześki w smaku. Masy serowej zbytnio nie napuszałam (białek nie ubijałam osobno tylko dodawałam całe jajka), z kolei do musu brzoskwiniowego dodałam cytrynowe galaretki przez co całość miała piękny cytrynowy zapach. Plus syrop cytrynowy w masie serowej i musie… Rewelka! 🙂 Gorąco polecam ten przepis!

Przepis na: Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym

 Liczba porcji: 12

Składniki:

Kruchy spód:

  • 150 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 5 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka posiekanej skórki z cytryny
  • 80 ml syropu cytrynowego z cytrynek z miodem Eterno
  • 1 budyń śmietankowy

Mus brzoskwiniowy:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • pozostały syrop cytrynowy z cytrynek z miodem Eterno
  • 1 puszka brzoskwiń (brzoskwinie i sok)
  • 1 łyżka żelatyny
Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym
Krok 1 

Zimne masło zagniatamy na stolnicy wraz z żółtkiem, mąką oraz cukrem. Zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy ciasto do tortownicy, nakłuwamy widelcem, piec przez 15 minut w temp. 190 stopni. 

Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym
Krok 2

Ser przekładamy do miski, miksujemy dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie dodajemy cukier puder, startą na drobnych oczkach skórkę z cytryny, syrop cytrynowy, budyń (proszek), całość miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na 50 minut.

Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym
Krok 3

Galaretki, syrop cytrynowy oraz żelatynę rozpuścić w 0,5 l gorącym przegotowanym soku (jeśli soku nie będzie 0,5 l uzupełnić wodą i odłożyć do lekkiego stężenia.) Odsączone brzoskwinie zmiksować blenderem na mus. Do tężejących już galaretek wlać mus, wymieszać, wylać na zastygły sernik (dopiero jak masa będzie już dość gęsta i mocno tężejąca), odłożyć do lodówki do stężenia. Ja dodatkowo udekorowałam sernik ubitą bitą śmietaną i cytrynką.

Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym

Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym

Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym

Sernik pieczony cytrynowy z musem brzoskwiniowym

 

Print Friendly, PDF & Email