Strona Główna / Słodkości / Serniki / Sernik na zimno z niespodzianką

Sernik na zimno z niespodzianką

Sezon truskawek się właśnie zaczął! Uwielbiam ten soczysty, czerwony owoc najbardziej na świecie 🙂 Postanowiłam wykorzystać je do sernika na zimno. Kiedyś kupowałam gotowe w proszku serniki na zimno, do których dodawałam tylko serki homogenizowane i mleko. Teraz kiedy umiem go zrobić sama i wiem już jakie to proste to przygotowuję go całkiem sama. Pewnie zastanawiacie się co to ma znaczyć określenie sernik na zimno „z niespodzianką”… Już Wam wyjaśniam! W jego środku umieściłam galaretkę z dużą ilością truskawek. Gdy się go przekroi to wygląda super, a smakuje jeszcze lepiej 🙂

Przepis na: Sernik na zimno z niespodzianką

 Łącznie: 70 min

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 g truskawek
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Dodatkowo:

  • 100 g truskawek na wierzch
  • 16 podłużnych biszkoptów
Sernik na zimno
Krok 1 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku (najlepiej w wyższej misce, którą szczelnie obkładamy sreberkiem lub folią spożywczą). Wstawiamy w chłodne miejsce na około 2 godziny. Gdy już prawie całkiem stężeje to dodajemy posiekane truskawki (Gdy dodasz je od razu do ciepłej galaretki to ona straci właściwości żelujące i w ogóle nie stężeje.) Następnie z powrotem włożyć do lodówki.

Sernik na zimno
Krok 2 

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek homogenizowany, cukry, dalej miksujemy.

Sernik na zimno
Krok 3

Dodajemy dwie łyżki dżemu truskawkowego, miksujemy. Odmierzamy 50 ml wrzątku, wsypujemy żelatynę, energicznie mieszamy aż żelatyna się całkiem rozpuści, a grudki nie będą widoczne. Przestudzić około 15 minut i wlać jeszcze ciepłą do ubitej śmietany.

Sernik na zimno
Krok 4

Wyciągamy galaretkę z naczynia, przełożyć ją na środek tortownicy. Następnie każdy podłużny biszkopt dzielimy na pół i obkładamy nimi brzeg tortownicy. Na środek wylewamy równomiernie masę śmietanową. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny. Wierzch dekorujemy truskawkami. Smacznego!

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Print Friendly, PDF & Email