Strona Główna / Słodkości / Serniki / Sernik z białą czekoladą i pomarańczą

Sernik z białą czekoladą i pomarańczą

Sernik z białą czekoladą i startą skórką z pomarańczy jest to pyszny wypiek na kruchym cieście. Uwielbiam takie ciacha do popołudniowej kawusi. Pięknie się kroi na talerzyki i jest bardzo aromatyczny. Przyznaję bez bicia, ze delikatnie mi opadł po wyciągnięciu z piekarnika, ale to wina otwarcia na chwilę piekarnika podczas jego pieczenia.

Przepis na: Sernik z białą czekoladą i pomarańczą

 Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 70 min  Łącznie: 100 min

Składniki:

  • 250 g mąki
  • ½ kostki margaryny
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 7 jajek
  • 1 białko
  • 20 dag cukru pudru
  • 3/4 tabliczki czekolady
  • skórka starta z jednej pomarańczy
Sernik z białą czekoladą
Krok 1 

Ze wszystkich składników ugniatamy kruchy spód. Przekładamy na foremkę i pieczemy w piekarniku przez 10-15 minut w temp. 180 stopni.

Sernik z białą czekoladą
Krok 2 

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy do osiągnięcia sztywnej piany z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy startą skórkę z pomarańczy oraz stopioną białą czekoladę w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy po łyżce sera do ubitych żółtek.

Sernik z białą czekoladą
Krok 3

Dodajemy pianę z białek.

Sernik z białą czekoladą
Krok 4

Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia się masy serowej.

Sernik z białą czekoladą
Krok 5

Masę serową nakładamy na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na ok 55 minut. Smacznego!

Sernik z białą czekoladą

Sernik z białą czekoladą

Print Friendly, PDF & Email