Strona Główna / Słodkości / Desery / Serniczki z patelni

Serniczki z patelni

Pewnie zauważyliście jak uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki z patelni, czy to na śniadanie, czy kolację. Rzadko kiedy przygotowuję „zwykłe” kanapki, choć z domowego, ciepłego pieczywka to nigdy nie odmówię. Niestety przyzwyczaiłam się, że jem śniadanie najpóźniej pół godziny po przebudzeniu więc nie wytrzymałabym z głodu żeby sobie z samego rana upiec domowe bułeczki, czy chleb, który musi chwilę rosnąć, później upiec i chwilę ostygnąć. Takie serniczki przygotowujesz w oka mgnieniu, tylko nie zrażaj się do gęstego ciasta, które troszkę ciężko nałożyć na patelnię. Ono po prostu takie ma być, a po usmażeniu serniczki wychodzą bardzo smaczne.

Przepis na: Serniczki z patelni

  Łącznie: 20 min

Składniki:

  • 250 g sera w kostce
  • 4 łyżki mąki
  • 1 większe jajko
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu lub cukru pudru
  • Konfitura naturalnie owocowe (owoce leśne) firmy Stovit

Wykonanie:

W większej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki lub mikserem na małych obrotach (masa będzie dość gęsta). Na patelnię nalewamy odrobinę oliwy z oliwek, łyżką nakładamy podobnej wielkości serniczki , przyklepujemy na patelni, smażymy z obu stron. Podajemy z ulubioną konfiturą.

Serniczki z patelni

Serniczki z patelni

Serniczki z patelni

Print Friendly, PDF & Email