Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Schab duszony w warzywach i delikatnym sosie

Schab duszony w warzywach i delikatnym sosie

Kolejna świetna propozycja na obiad- czyli schab duszony w warzywach i delikatnym sosie. Powiem Wam szczerze, że od dawna nie smakowało mi tak bardzo jak ten schab! 🙂 Mięsko wyszło mięciutkie, świetnie doprawiony sosik z dużą ilością marchewki oraz ziemniaczki z koperkiem! To jest co ja luuuuuuubię. Mam nadzieję, że zdjęcia choć w połowie pokazują jakie są apetyczne i skuszę Was na ich przyrządzenie.

Przepis na: Schab duszony w warzywach i delikatnym sosie

 Łącznie: 70 min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1/2 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 duże marchewki
  • łyżka posiekanego pora
  • 1 łyżka papryki czerwonej
  • 1 łyżka vegety
  • 500 ml wody
  • 60 g mąki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
Schab duszony
Krok 1

Cebulkę kroimy drobno, podsmażamy ją na oliwie z oliwek. Gdy się zeszkli to dodajemy pokrojoną marchewkę oraz pora, dusimy na małym ogniu około 5 minut.

Schab duszony
Krok 2 

W większej misce mieszamy ze sobą wodę, vegetę, paprykę czerwoną, majeranek, pieprz oraz sól. Wlewamy na patelnię, dusimy pod przykryciem przez około 15 minut.

Schab duszony
Krok 3 

W tym czasie przygotowujemy mięsko. Schab dzielimy na mniejsze części, ubijamy tłuczkiem jak na kotlety. Nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem.

Schab duszony
Krok 4 

Mięso obtaczamy w mące, przekładamy na patelnię. Dusimy na małym ogniu około 30 minut.

Schab duszony
Krok 5

Nasz schab powinien byc już gotowy gdy zdecydowana większość wody wyparuje i zacznie powstawać gęsty sosik. Smacznego! 

Schab duszony

Schab duszony

 

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze

  1. Kamila Sibińska

    super przepis! 🙂 mięso tylko przyprawiamy czosnkiem tak ?

    • Tak 🙂 Wyciskamy czosnek przez praskę, a następnie nacieramy nim mięso- jest wtedy bardzo aromatyczne 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *