Strona Główna / Sałatki / Sałatka gyros z mozzarellą

Sałatka gyros z mozzarellą

Jaką najczęściej robicie sałatkę? Kiedyś królowała u nas sałatka jarzynowa, lecz od jakiegoś czasu przerzuciliśmy się na gyros i robimy ją troszkę po swojemu. Za każdym razem ją lekko modyfikuję, lecz obowiązkowym elementem jest domowy sos czosnkowy. Nie wiem jak Wy, ale kupcze sosy czosnkowe mi tak nie smakują tak jak własnoręcznie przyrządzony. Może tylko ja tak mam 🙂

Przygotowałam ją w wersji warstwowej, a sos dodaję dopiero po nałożeniu sałatki na talerzyk, czy do miseczki.

Przepis na: Sałatka gyros z mozzarellą

  Łącznie: 20 min

Składniki:

  • sałata lodowa
  • 500 g filetów z indyka
  • papryka słodka w proszku
  • szczypta przyprawy gyros
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory malinowe
  • 3 średniej wielkości ogórki konserwowe
  • 200 g mozzarelli (w zalewie)
  • świeży szczypiorek

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypta soli i pieprzu (do smaku)

Wykonanie:

Indyka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z małą ilością oleju, doprawiamy papryką słodką oraz przyprawą gyros. Pozostałe składniki na sałatkę kroimy, dodajemy również mięsko na jej wierzch, pokrojoną mozzarellę oraz drobno pokrojony szczypiorek.

W osobnej miseczce przygotowujemy sos czosnkowy: majonez wraz z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem mieszamy do momentu powstania jednolitego sosu. Doprawiamy do smaku. Gotowe!

Sałatka gyros z mozzarellą

Sałatka gyros z mozzarellą

Sałatka gyros z mozzarellą

Print Friendly, PDF & Email