Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Sajgonki z pieczonym kurczakiem

Sajgonki z pieczonym kurczakiem

Od zawsze fascynowała mnie kuchnia tajska, wietnamska. Okropnie chciałabym choć razem znaleźć się w Tajlandii i spróbować ich przysmaków, prosto od prawdziwego tajskiego kucharza! Mogłoby mi się wydawać, że o tej kuchni już coś wiem z książek kulinarnych, lecz odwiedzenie w Polsce paru tajskich knajpek na milion procent nie oddaje tej całej magii aromatów oraz smaków potraw.

Wśród innych kuchni wschodniej Azji kuchnię tajską należy ocenić jako jedną z bardziej pikantnych i aromatycznych. Jednym z najbardziej charakterystycznych jest mleczko kokosowe oraz szereg aromatycznych przypraw takich jak trawa cytrynowa, świeży imbir czy liście limonki.

Sajgonki, oprócz oczywiście sushi stały się kolejnym symbolem kuchni azjatyckiej w Europie i na Zachodzie. Składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu przyrządzonego przeważnie z mięsa oraz warzyw. Dowolność w dobieraniu dodatków do farszu jest naprawdę przeogromna. Najbardziej popularne są sajgonki z mięsem wołowym lub kurczakiem. Ja użyłam piersi z kurczak, które wpasowały się w całość niemalże idealnie 🙂 Niemałym uznaniem cieszą się również sajgonki wegetariańskie, które stworzone są z rozmaitych warzyw i różnych rodzajów papieru ryżowego – następnym razem chętnie spróbuję takie wykonać.

Przygotowałam dla Was moją wersję sajgonek, lekko zmienioną od tych co niedawno przygotowywałam na warsztatach kuchni tajskiej. Niestety nie miałam niektórych trudno dostępnych przypraw jak np. tajska bazylia lecz wydaje mi się, że w takiej postaci dużo łatwiej będzie je Wam wykonać ponieważ wszystkie składniki zakupiłam dzisiaj bez problemu w sklepie Carrefour. Zaskocz swoich gości nowymi smakami i przygotuj te pyszne sajgonki! <3 Wierzę, że sobie spokojnie z nimi poradzicie i będziecie chcieli niejedną dokładkę jak mój chłopak dzisiaj… 🙂

Przepis na: Sajgonki z pieczonym kurczakiem

  Łącznie:  50 min

 Liczba porcji: 12 sajgonek

Składniki :

  • upieczone piersi z kurczaka – 500 g
  • przyprawa do kurczaka – szczypta
  • papryka słodka – szczypta
  • makaron z fasoli mung – 80 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • imbir (korzeń) – 1 łyżeczka
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sos rybny – 1 łyżka
  • papier ryżowy okrągły firmy House of Asia– 100 g
  • marchew – 2 szt.
  • pietruszka – 1 szt.
  • por – 1/2 szt.
  • świeża bazylia – kilka listków
  • liście kaffiru firmy House of Asia – 3 większe
  • limonka – 1/2 szt.
Sajgonki
Krok 1

Piersi z kurczaka pieczemy wraz z przyprawami przez 25 minut w temp. 190 stopni. Gdy się upieką i chwilkę przestygną to porwać je rękami na mniejsze części. 

Sajgonki
Krok 2

Por, pietruszkę  i marchewkę kroimy w cienkie paski. Cebule kroimy w cienkie piórka. Makaron gotujemy wedle wskazań na opakowaniu i lekko kroimy. Bazylię oraz liście kaffiru drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię wylewamy odrobinę oleju. Blanszujemy marchewkę. Dodajemy czosnek, cebulę, pietruszkę, por, starty na drobnych oczkach imbir, mieszamy. Po chwili dodajemy upieczone mięso, porwane na mniejsze części. Zalewamy sosem rybnym i sosem sojowym. Doprawiamy sokiem z limonki oraz drobno posiekaną bazylią. Na końcu dodajemy pokrojony makaron sojowy, całość mieszamy. Farsz przekładamy do miski.

Sajgonki
Krok 3

Papier ryżowy zwilżamy wodą. Wykładamy farsz na środek i zawijamy tak jak krokiety.

Sajgonki
Krok 4

Gotowe sajgonki obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.

Sajgonki

Sajgonki

Sajgonki

Print Friendly, PDF & Email