Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Ryżowa zapiekanka gyros

Ryżowa zapiekanka gyros

Uwielbiam gyrosa pod każdą postacią- wczoraj wieczorem potrzebowałam wymyślić i przygotować coś szybkiego na dzisiejszy obiad. Wykonałam całą zapiekankę gyros, no oprócz posypania żółtym serem i zapieczenia. Dzisiaj wróciłam późno, więc jak tylko weszłam do mieszkania to włączyłam piekarnik i zapiekłam tą pyszną zapiekankę z dużą ilością mozzarelli. Gdy przestygnie to ładnie się kroi na talerze lecz komu by się chciało czekać! 🙂 Jak dla mnie jest zdecydowanie warta polecenia i wypróbowania.

Przepis na: Ryżowa zapiekanka gyros

 Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 50 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 3 saszetki ryżu białego
  • szczypta curry
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • zioła prowansalskie
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 10 dag sera Mozzarella
zapiekanka gyros
Krok 1 

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wraz z dodatkiem curry według wskazań producenta. W tym czasie kroimy kurczaka w kosteczkę. Smażymy z przyprawą gyros- najlepiej na patelni do grillowania. Połowę ugotowanego i odcedzonego ryżu nakładamy na spód foremki, następnie nakładamy warstwę kurczaka, pokrojone warzywa. Sos robimy następująco: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, majonezem, szczyptą soli i pieprzu- przelewamy równomiernie na warzywa. Na wierzch nakładamy kolejną warstwę ryżu oraz starty żółty ser. Zapiekamy przez około 15-20 minut w temp. 170 stopni. Smacznego!

zapiekanka gyros

zapiekanka gyros

zapiekanka gyros

Print Friendly