Strona Główna / Słodkości / Ciasta kruche / Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym je się u mnie często lecz zawsze te ze sklepu. Nigdy ich wcześniej sama nie robiłam z bardzo prostego powodu – nie miałam do nich foremek. Gdy zobaczyłam je na promocji w większym supermarkecie stwierdziłam, że czas spróbować zrobić je samodzielnie. Znalazłam przepis na stronie blogerki Moje Wypieki (jest to dla mnie niezawodna królowa wypieków) i postanowiłam, że jeszcze dziś je wykonam. Udało się! Wyszły kruchutkie, jednak nie rozwalały się podczas gryzienia. Wypełniłam je kremem budyniowym z mojego sprawdzonego przepisu na kremówkę. No po prostu pycha! Koniecznie wypróbujcie <3

 Przygotowanie: 70  Pieczenie: 15  Łącznie: 85 min

Przepis na: Rurki z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 250 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 1 roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
  • 16 g cukru pudru (przed samym pieczeniem)

Krem budyniowy:

  • 1/2 l mleka
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 3 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 130 g miękkiego masła
Rurki z kremem
Wykonanie

Składniki wyjmujemy na stolnicę. Ciasto należy szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników . Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy: 400 ml mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrami, mąką, pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy aż do momentu powstania gęstego budyniu. Wstawiamy w zimne miejsce do przestygnięcia.

Ciasto wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość ok. 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować pędzelkiem np. rozpuszczonym masłem lub olejem (aby po upieczeniu łatwo rurki odchodziły od foremek), nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Każdą rurkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy cukrem waniliowym. Wykładamy na blaszkę w równych odległościach.

Rurki piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.

W misce ucieramy masło na jasny puch, dodajemy do niego stopniowo przestygnięty budyń. Gdy rurki przestygną to za pomocą szprycy nakładamy do nich krem budyniowy. Smacznego!

Rurki z kremem

Rurki z kremem

Rurki z kremem

Print Friendly, PDF & Email