Strona Główna / Słodkości / Różyczkowe tartaletki (z jabłek)

Różyczkowe tartaletki (z jabłek)

Od jakiegoś czasu na internecie pojawia się coraz więcej ciastek, tart z jabłkami zawiniętymi w różyczki. Ja postanowiłam zrobić kruche tartaletki waniliowe z tymi sławnymi różyczkami. Zrobienie babeczek samych w sobie jest banalne i bardzo szybkie, najwięcej czasu schodzi na uformowanie jabłek w taki sposób aby wyglądały jak cienkie płatki kwiatków. Jest to jednak wykonalne, jednak troszkę czasochłonne- jak dla mnie efekt wart zachodu bo wyglądają po upieczeniu rewelacyjnie. Jeżeli dobrze się je dociśnie w kremie to kwiat nie powinien się rozlecieć. Z przepisu wychodzi 12 tartaletek.

Tak przy okazji polecam nową książkę znanej blogerki Doroty, która prowadzi świetnego kulinarnego bloga Moje Wypieki: link

Przepis na: Różyczkowe tartaletki (z jabłek)

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Budyń:

  • budyń waniliowy
  • 400 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 krople aromatu waniliowego

Dodatkowo:

  • 4 jabłka
tartaletki
Krok 1 

Składniki na ciasto wrzucamy do miski, zagniatamy na kruche ciasto. Wkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie gotujemy budyń. Do szklanki wlewamy pół szklanki mleka, wsypujemy budyń, cukier, 2 krople aromatu waniliowego, mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy na małym ogniu, gdy będzie gorące (zacznie się „podnosic”) to wlewamy nasz budyń ze szklanki, mieszamy, odstawiamy.

tartaletki
Krok 2 

Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką koła. Na wysmarowane tłuszczem tartaletki nakładamy ciasto. Podpiekamy 13 minut w temp. 180 stopni.

babeczki różyczkowe
Krok 3 

W tym czasie obieramy jabłka w cienkie paski o szerokości około 4 cm, a staramy się kroić jak najdłuższe paski. Gdy nasze spody będą podpieczone, nakładamy łyżkę budyniu, układamy jabłka w kształcie płatków różyczki. Ponownie wkładamy do piekarnika na 8 minut (najlepiej z termoobiegiem), temp. 170 stopni. Smacznego! 

Różyczkowe tartaletki

babeczki różyczkowe
Moje wypieki. Wielki powrót

Print Friendly, PDF & Email