Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Rogaliki ziemniaczane z powidłami

Rogaliki ziemniaczane z powidłami

Zostały Ci z wczorajszego obiadu ziemniaki i nie wiesz co z nimi zrobić? Dodaj je do drożdżowego ciasta i upiecz fantastyczne rogaliki! To mój sprawdzony trik, aby ciasto drożdżowe zachowało przez dłuższy czas świeżość i miękkość. Do rogalików możesz dodać powidła śliwkowe, marmoladę czy nutellę – zawsze smakują wybornie.

Dzisiejszy przepis na rogaliki ziemniaczane z powidłami! 🙂

Zostałam zaproszona do uczestnictwa w kampanii pod hasłem „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, organizowanej przez Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych i z miłą chęcią wzięłam w niej udział.

Kampania ma na celu promocję polskich (podkreślam – polskich) ziemniaków i ponowne wprowadzenie tego warzywa do naszej kuchni.

Będą w niej uczestniczyć dwie rywalizujące na przepisy drużyny – Team Kartofle i Team Ziemniaki. Nasze zmagania będzie mogli śledzić na stronie organizatora i tam też będziecie mogli głosować na ulubiony przepis 🙂 Zapraszam was również na fanpage na facebooku.

Dołączcie ze mną do Teamu Ziemniaki, przygotowujcie przepisy i jedzcie ziemniaczki – koniecznie polskie, bo nasze! 🙂

Przepis na: Rogaliki ziemniaczane z powidłami

  Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 12

Składniki :

  • 450 g mąki
  • 150 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Słoiczek powideł śliwkowych

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier puder (po upieczeniu)

Wykonanie:

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć.

Po 10 minutach drożdże zdecydowanie powinny zwiększyć swoją objętość. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło, wbijamy żółtko oraz dodajemy ugotowane wcześniej i przeciśnięte przez praskę (zimne!) ziemniaki. Na końcu wlewamy drożdżowy rozczyn i wszystko dokładnie mieszamy.

Nasze elastyczne ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na kilka równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę powideł (lepiej żeby były dość gęste). Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika. Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej tłuszczem foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni.  Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Wstawić rogaliki do piekarnika na 20-25 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!

Wpis realizowany we współpracy z  Polskim Związkiem Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”

Print Friendly, PDF & Email