Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Puszyste rogaliki z marmoladą

Puszyste rogaliki z marmoladą

Mam już swój sprawdzony przepis na rogaliki drożdżowe (choć tamte wychodzą bardziej kruche) lecz warto próbować coraz to nowszych przepisów. Te rogaliki wymagają dłuższego wyrabiania dzięki czemu są bardzo puszyste i mięciutkie. Bardzo je polecam bo nie są bardzo trudne do wykonania, a końcowy efekt wychodzi super.  Najważniejszym elementem jest dobre wyrobienie ciasta- reszta to pikuś.  Ja dodałam do nich moją ulubioną marmoladę wieloowocową, a na ich wierzch lukier z dodatkiem soku z cytryny.

Przepis na: Puszyste rogaliki z marmoladą

 Przygotowanie: 75 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 100 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 180 g ciepłego mleka
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 30 g roztopionego masła
  • 3 łyżeczki cukru
  • 120 g masła
  • jajko do posmarowania
  • cukier puder

Dodatkowo:

  • marmolada wieloowocowa
  • lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny
rogaliki z dżemem
Krok 1 

W miseczce rozpuszczam drożdże w ciepłym ( nie gorącym! ) mleku z cukrem. Mieszam dokładnie i odstawiam na kilka minut aby drożdże zaczęły rosnąć. 

rogaliki drożdżowe
Krok 2 

Wyrośnięty rozczyn mieszamy z mąką oraz roztopionym masłem.

Rogaliki
Krok 3 

Wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie ładnie odchodzić od ręki, lecz unikamy ciągłego podsypywania mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe.

rogaliki drożdżowe
Krok 4 

Wyrobione ciasto zostawiamy na godzinę, by wyrosło. Przykrywamy je ściereczką.

rogaliki drożdżowe
Krok 5

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, pierwszą część rozwałkować podsypanym mąką blacie, na okrąg o grubości około 0,5 cm. Przy pomocy noża kroimy na równe trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę dżemu (ja wybrałam dość gęsty dżem z czarnej porzeczki).

 

drożdżowe rogaliki
Krok 5

Odstawiam, by wyrosły na około 30 minut, a potem smaruję rozkłóconym jajkiem. A następnie wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę ok. 20–25 minut. Po upieczeniu można je udekorować lukrem- pół szklanki cukru pudru mieszamy z kilkoma kroplami wody. Smacznego!

rogaliki

rogaliki

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze

  1. Mmm, musiały smakować wybornie! Aż nabrałam chętki na rogaliki 🙂

  2. Marlena Trębska

    już wiem jaki będzie mój kolejny zakup – stolnica! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *