Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Rogaliki z dżemem malinowym

Rogaliki z dżemem malinowym

Weekend majowy w tym roku nie jest zbyt piękny, więc jeżeli zamiast grilla robisz przyjęcie u siebie to takie rogaliki będą w sam raz na taką okoliczność. Oprócz kiełbasek, szaszłyków i innych przekąsek imprezowych polecam wykonać takie oto pyszne rogaliki, które wprost uwielbiamy w naszym domu. Robię je minimum raz w miesiącu i znikają bardzo szybko. Szukasz pomysłu na idealne ciasto drożdżowe? Zapraszam na przepis znajdujący się poniżej <3

Przepis na: Rogaliki z dżemem malinowym

  Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 14

Składniki :

  • 30 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła miękkiego

dodatkowo:

  • 1 jajko do nasmarowania rogalików
  • dżem malinowy firmy Stovit
  • cukier puder do oprószenia lub lukier
Rogaliki z dżemem malinowym
Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło (nie margaryna!)  i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę prażonej śliwki plus pół łyżeczki startej czekolady mlecznej. Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.

Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni.  Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Wstawić rogaliki do piekarnika na 15 – 20 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem lub przygotować lukier. Smacznego!

Rogaliki z dżemem malinowym

Rogaliki z dżemem malinowym

Rogaliki z dżemem malinowym

Print Friendly