Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe z karmelizowanymi w miodzie gruszkami i jabłkami to coś czemu ciężko się oprzeć. Są chrupiące, mięciutkie, nadziane dużą ilością owoców.  Przepis zobaczyłam na stronie http://kuchnialidla.pl i od razu wiedziałam, że muszę je zrobić 🙂 Pięknie pachną miodem a cukier trzcinowy sprawia, że są bardzo chrupiące. Nadzienie jakie do nich dodasz zależy do Ciebie, może to być nutella, dżem, ser itp. Szczerze mogę powiedzieć, że to jedne z najlepszych rogalików jakie mi wyszły 🙂 Bardzo polecam!

 Przygotowanie: 70  Pieczenie: 20  Łącznie: 90 min 

 Liczba porcji: 10

Przepis na: Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 kostki świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 40 g masła
Rogaliki krucho-drożdżowe
Krok 1 

Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru i letnim mlekiem (Nie odkładamy rozczynu do wyrośnięcia).

Rogalik krucho-drożdżowe
Krok 2 

Mąkę przesiewamy, do niej wlewamy rozczyn, 1 jajko, rozpuszczone masło, szczyptę soli.

Rogalik owocowy
Krok 3 

Mieszamy za pomocą łyżki.

Rogaliki drożdżowe
Krok 4

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 40 minut.

Rogaliki kruche
Krok 5 

W tym czasie kroimy jabłka i gruszki w kostkę. 

Rogaliki z owocami
Krok 6 

Na rozgrzaną patelnię nakładamy miód, gdy zacznie „bąbelkować” (jak na zdjęciu), dodajemy masło. 

Rogaliki krucho-drożdżowe
Krok 7 

Gdy masło się rozpuści, przygotowujemy nasze jabłka i gruszki.

Rogaliki owocowe
Krok 8

Wrzucamy nasze owoce na patelnię, mieszamy łopatką aby miód się równomiernie rozprowadził.

Rogaliki
Krok 9

Nasze wyrośnięte ciasto wyciągamy z naczynia i wałkujemy w okrąg.

Rogaliki krucho-drożdżowe
Krok 10

Nasze ciasto dzielimy na równe trójkąty, nakładamy łyżkę nadzienia, zwijamy każdy trójkącik w rogalik.

Rogale krucho-drożdżowe
Krok 11

Jajko roztrzepujemy za pomocą widelca (np. w małej miseczce), smarujemy nim ułożone równomiernie rogaliki, posypujemy cukrem trzcinowym. Piec około 20-22 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!

Rogaliki krucho-drożdżowe

Rogaliki krucho-drożdżowe

 

Print Friendly, PDF & Email