Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Rogaliki drożdżowe z nutellą

Rogaliki drożdżowe z nutellą

Pyszne, delikatne rogaliki drożdżowe plus nutella w środku- mało kto się oprze! Niesamowicie szybko znikają z talerza. Super sprawdzą się jako przekąska na uczelni, pracy, a dzieciom takie drugie śniadanie na sto procent się spodoba. Więc nie jedz gotowych spulchnianych 7daysów, które mają meeeeeega długą datę ważności tylko spróbuj zrobić je sam/a 🙂 Z tego przepisu wyszło 16 rogalików.

Przepis na: Rogaliki drożdżowe z nutellą

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki puszystej Tortowej firmy Lubella
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • szklanka ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła

dodatkowo:

  • 1 jajko do nasmarowania rogalików
  • nutella lub krem czekoladowy
  • cukier puder do oprószenia lub lukier
Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.

Krok 2 

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Krok 3 

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło (nie margaryna!)  i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce lub do lodówki na całą noc do wyrośnięcia.

Krok 4 

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na cztery, a następnie na osiem równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę nutelli. Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.

Krok 5

Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni.  Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Wstawić rogaliki do piekarnika na 15 – 20 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem lub przygotować lukier. Smacznego!

 

rogaliki1

rogaliki

Print Friendly, PDF & Email