Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Rogaliki drożdżowe z konfiturą z pomarańczy

Rogaliki drożdżowe z konfiturą z pomarańczy

Drożdżowe rogaliki przygotowuję przynajmniej raz na miesiąc. Za każdym razem można je przygotować z innymi dodatkami, ważne aby było to gęste nadzienie, dzięki czemu tak łatwo nie wypłynie ono z pieczonych rogalików. Tym razem je przygotowałam je z konfiturą z pomarańczy. Przed upieczeniem posypałam cukrem trzcinowym, które po upieczeniu nadały dodatkowej słodkości oraz chrupkości.

Przepis na: Rogaliki drożdżowe z konfiturą z pomarańczy

 Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 20

Składniki :

  • 25 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 120 g masła miękkiego

dodatkowo:

  • 1 jajko do nasmarowania rogalików
  • konfitura z pomaranczy firmy Stovit
  • cukier trzcinowy
Krok 1 

Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko (ok. 100 ml) , łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło.

Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać drożdże, jajko, pozostałe ciepłe mleko, cukier, rozpuszczone masło i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkować na kształt koła. Przy pomocy noża przekroić kółko na 10 równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę gęstej konfitury. Zwinąć do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.

Gdy już zrolujemy nasze wszystkie rogaliki to układamy je na wysmarowanej foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włączyć piekarnik na około 190 stopni.  Odstawić rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmarować je roztrzepanym jajkiem aby były po upieczeniu ładnie zarumienione, a następnie posypać cukrem trzcinowym. Wstawić rogaliki do piekarnika na 15 – 20 minut, aż się zrumienią. Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email