Strona Główna / Inne / Recenzja ekspresu do kawy Russell Hobbs

Recenzja ekspresu do kawy Russell Hobbs

Uwielbiam zapach zaparzonej właśnie kawy rozchodzący się po kuchni i cały ten kawowy rytuał, który za każdym razem poprawia mi nastrój. Z natury nie jestem typowym kawoszem, który jeżeli nie wypije z samego rana mocnej kawy to nie będzie potrafił normalnie  funkcjonować. Kawa mnie szczególnie nie pobudza, mogę wypić mocne espresso i pójść spać. Dla mnie jest to po prostu czas przyjemnego odreagowania, chwili relaksu przy dobrej kawie – obowiązkowo z mlekiem! Szczególnie lubię umawiać się na tzw. „kawusię” z koleżankami, czy to na mieście, czy na mieszkaniu. Mężczyźni zazwyczaj ten rytuał zamieniają na znane wszystkim „piwko” – oczywiście niejedno! :)

Na zakup ekspresu do kawy decyduje się coraz więcej osób. Im częściej pijemy dobrą kawę na mieście, w kawiarniach i restauracjach, tym bardziej chcemy się cieszyć porządną kawą w domowym zaciszu. Do wyboru jest bardzo szeroki wachlarz urządzeń: Przelewowy, czy ciśnieniowy? A jeżeli ciśnieniowy, to automatyczny, kolbowy, czy na kapsułki? Ciężka decyzja! :)

Przedstawiam świetne urządzenie – Ekspres do kawy Russell Hobbs Retro Ribbon Red, które zadowoli nawet najbardziej wymagających kawoszy. Jego design w stylu retro, połączony z szeregiem przydatnych funkcji, wzbogaci wygląd każdej kuchni, równocześnie zapewniając niepowtarzalny smak kawy. Pasuje on wprost idealnie do mojej kuchni!

Jeżeli wejdziesz to pierwszego lepszego sklepu AGD to przeważnie stylistyka ekspresów to kawy czy to przelewowych czy ciśnieniowych jest przeważnie elegancka, prosta, stonowana. Jeżeli szukasz czegoś co ma niepowtarzalny styl, chcesz ożywić kuchnię, to na pewno zainteresuje Cię kolekcja Russell Hobbs Retro.

W tej kolekcji producentowi udało się połączyć współczesną funkcjonalność urządzeń kuchennych z rewelacyjną stylistyką retro.

Recenzja ekspresu do kawy Russell HobbsJego specyfikacja:

  • Ekspres do kawy ze stali nierdzewnej z elementami w stylu retro
  • Wskaźnik pokazujący proces zaparzania i czas podtrzymywania temperatury
  • Udoskonalona technologia parzenia kawy
  • Udoskonalona jakość parzenia kawy*
  • Szklany dzbanek o pojemności 1,25 l
  • Przygotowuje 10 dużych kubków
  • Łyżka do odmierzania kawy w zestawie
  • Wyjmowany uchwyt na filtr ułatwia jego czyszczenie
  • Funkcja przerwania parzenia
  • Wskaźnik poziomu wody

Obsługa tego urządzenia jest niesamowicie prosta. Po rozpakowaniu ekspres wystarczy podłączyć do źródła zasilania, napełnić pojemnik na wodę i wsypać kawę. Po kilkudziesięciu sekundach urządzenie jest gotowe do zaparzenia pierwszej kawy.

Wiadomo – jeżeli dla Ciebie cena nie gra roli i stać Cię na ekspres za kilka tysięcy złotych, który ma wiele dodatkowych funkcji to oczywiście wybierzesz ten z górnej półki. Jeśli zaś nie chcesz przepłacać, a marzysz o pysznej kawie wykonanej w domowym zaciszu to jest to sprzęt właśnie dla Ciebie :)

Poniżej przedstawiam Wam dwie propozycje na pyszne kawy przy użyciu opisanego ekspresu przelewowego:

Recenzja ekspresu do kawy Russell Hobbs

 

1. Przepis na kawę o smaku Rafaello

(na dwie porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 150 ml wody
  • 60 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych
  • bita śmietanka w sprayu lub domowa bita śmietana

Wykonanie:

Zaparzamy kawę w ekspresie. W małym garnku wlewamy śmietankę kremówkę, mleko, wsypujemy 2 łyżeczki wiórek kokosowych (1 łyżeczkę zostawiamy do dekoracji na bitą śmietanę), dodajemy również białą czekoladę, gotujemy na małym ogniu. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady. Kawę przelewamy do dwóch szklanek. Zalewamy roztopioną czekoladą, wierzch dekorujemy bitą śmietaną ( ja wykonałam domową: zimną śmietankę kremówkę (200 ml) ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru, ewentualnie można dodać śmietan-fix w proszku; przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskamy do przygotowanej szklanki z kawą), posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe!

 

Recenzja ekspresu do kawy Russell Hobbs  Recenzja ekspresu do kawy Russell Hobbs

2. Przepis na aromatyczną kawę korzenno-pomarańczową

(na dwie porcje)

Składniki:

  • 150 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki kawy mielonej
  • szczypta przyprawy korzennej, kardamonu
  • 4-5 goździków
  • 200 ml kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobinę skórki z pomarańczy
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy z przyprawami i goździkami. Kawę zaparzamy w ekspresie, mieszamy, dosładzamy według uznania. Do zaparzonej kawy dolewamy przez sitko mleko oraz sok z pomarańczy. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskamy do przygotowanej szklanki z kawą. Dekorujemy skórką z pomarańczy oraz goździkami. Smacznego:)

Recenzja ekspresu do kawy Russell Hobbs

Recenzja ekspresu do kawy Russell Hobbs

Print Friendly

O mnie - Asia

Zobacz również

Test patelni Woll Diamond Lite

Test patelni – Woll Diamond Lite

Od dłuższego czasu gotowanie stało się moim ulubionym momentem w ciągu dnia. Traktuję to jak czystą przyjemność, relaks ...