Racuszki twarogowe

Racuszki na bazie białego sera są naprawdę pyszne! Ciasto jest dość puszyste, delikatne i baaaardzo sycące. Zaserwowałam je dzisiaj na śniadanie z dodatkiem plasterków świeżego, soczystego ananasa. Na ciepło smakowały ekstra!

Przepis na: Racuszki twarogowe

  Łącznie: 10 min

 Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 2 jajka
  • 200 g twarogu (u mnie firmy President, twaróg delikatny)
  • 150 g mąki (niecała szklanka)
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • świeże owoce, u mnie ananas
  • cukier puder do oprószenia
Racuszki twarogowe
Krok 1 

Do naczynia wbijamy białka ze szczyptą soli, ubijamy na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić pozostałe składniki, wszystko zmiksować, dodać pianę z białek i delikatnie mieszamy. 

racuszki twarogowe
Krok 2

Smażymy z obu stron na patelni rozgrzanej na średniej mocy palnika. Można smażyć na odrobinie oleju ( ja smażyłam bez tłuszczu). Podawać na ciepło z pokrojonymi plastrami ananasa. Wierzch oprószyć lekko cukrem pudrem. Smacznego!

racuszki twarogowe

racuszki twarogowe

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *