Racuchy drożdżowe

Lubicie racuchy drożdżowe? Jako dziecko zajadałam się nimi na okrągło. Oczywiście musiały być z jabłkami oraz oprószone cukrem pudrem! 🙂 Jakie to było dobreeeee…. Nie wiem dlaczego, ale nie jadłam ich już dobrych kilka lat. Stwierdziłam, że  nadszedł czas, aby to zmienić. Znalazłam w notatniku stary przepis na racuszki i się nim z Wami dzielę. Jest to bardzo prosty przepis, wielokrotnie używany także mam nadzieję, że się skusicie!

Przepis na: Racuchy drożdżowe

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 duże jabłka

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do tego wgłębienia wkruszyć świeże drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodać resztę mleka, jajko, mąkę i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z ciastem. Opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu.

Odstawić na 1 – 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Przygotować szklankę z gorącą wodą. Nasze ciasto drożdżowe nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się zbytnio nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Print Friendly, PDF & Email