Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Quiche z boczkiem i szpinakiem

Quiche z boczkiem i szpinakiem

Jeżeli lubicie tartę na słono to zdecydowanie mogę polecić  z boczkiem i szpinakiem z przepisu Michaela Morana-  jurora polskiej edycji MasterChef.  Quiche z boczkiem i szpinakiem zobaczyłam w porannej telewizji, bodajże w programie Dorady Smaku. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam, ani nie robiłam więc stwierdziłam dlaczego nie? 😉 Tarta wyszła pyszna, zwarta, dobrze doprawiona, pięknie pachnąca boczkiem i szpinakiem- w całym domu był taki piękny zapach jak ją wyciągałam z piekarnika… Zniknęła w oka mgnieniu, a ja muszę szukać nowe przepisy na słone tarty- nie spodziewałam się, że mogą wyjść aż tak dobre (skromnie mówiąc) 😛

Przepis na: Quiche z boczkiem i szpinakiem

 Przygotowanie: 60  Pieczenie: 30  Łącznie: 90 min 

 Liczba porcji: 4-6

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli i pieprzu

Nadzienie:

  • 20 dag boczku
  • 500 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie mrożony)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli, pieprzu
  • zioła prowansalskie
Quiche z boczkiem i szpinakiem
Krok 1 

W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut.

Tarta z boczkiem i szpinakiem
Krok 2 

Boczek kroimy w mniejsze kawałki.

Quiche z boczkiem i szpinakiem
Krok 3

Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, pokrojoną paprykę oraz boczek, co chwilkę mieszamy. Smażymy około 10 minut.

Tarta na słono
Krok 4 

Włączamy piekarnik na 180 stopni. Wylepiamy tortownicę ciastem, nakłuwamy widelcem. Piec 20 minut.

Quiche z boczkiem i szpinakiem
Krok 5

Jajka miksujemy z mlekiem i śmietanką, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Tarta na słono
Krok 6

Do masy jajecznej dodajemy przysmażone warzywa, mieszamy za pomocą łyżki. Na podpieczony spód nakładamy masę szpinakową. Piec 30 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!

Quiche

Quiche

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email