Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Puchate pączki z marmoladą różaną

Puchate pączki z marmoladą różaną

Wiecie, że pączki w tłusty czwartek nie tuczą? 🙂 Możecie więc ich zjeść przynajmniej ze trzy! Ja bym sobie wprost nie wybaczyła gdybym sama nie przygotowała tych pyszności więc zbieram już powolutku dla Was przepisy, abyście i Wy upichcili jak najwięcej łakoci dla swoich bliskich <3 Mam dla Was przepis na pyszne, puchate pączki z niesamowicie pyszną marmoladą o smaku różanym oraz posypane cukrem pudrem. Niebo w gębie!

Przepis na: Puchate pączki z marmoladą różaną

 Przygotowanie:  2 h Smażenie: 20 min  Łącznie: 130 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 120 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki

Dodatkowo:

Puchate pączki z marmoladą różaną
Krok 1 

Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  

Puchate pączki z marmoladą różaną
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn. W osobnej misce ucieramy żółtka i całość zagniatamy.

Pączki z marmoladą różaną
Krok 3 

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w  ciepłe miejsce na około 60 minut. 

Pączki z marmoladą różaną
Krok 4 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Delikatnie je rozwałkowujemy na około 1,2-2 cm.

Pączki z marmoladą różaną
Krok 5 

Szklanką wycinamy kółka, odstawiamy na około 10 minut aby ciasto delikatnie podrosło.

Pączki z marmoladą różaną
Krok 6

Na patelni rozgrzewam olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

Pączki z marmoladą różaną
Krok 7

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, gdy przestygną to szprycujemy je marmoladą oraz posypujemy lekko cukrem pudrem.

Pączki z marmoladą różaną

Pączki z marmoladą różaną

Pączki z marmoladą różaną

Print Friendly, PDF & Email