Puchate pączki z marmoladą różaną

4.9/5 (96 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

120 min + smażenie

Puchate pączki z marmoladą różaną

Opis przepisu

Wiecie, że pączki w tłusty czwartek nie tuczą? 🙂 Możecie więc ich zjeść przynajmniej ze trzy! Ja bym sobie wprost nie wybaczyła gdybym sama nie przygotowała tych pyszności więc zbieram już powolutku dla Was przepisy, abyście i Wy upichcili jak najwięcej łakoci dla swoich bliskich <3 Mam dla Was przepis na pyszne, puchate pączki z niesamowicie pyszną marmoladą o smaku różanym oraz posypane cukrem pudrem. Niebo w gębie!

Przepis na puchate pączki z marmoladą różaną

Pączki z tego przepisu wychodzą mięciutkie, delikatne w smaku, a znikają w oka mgnieniu. Wszystko jest dokładnie wytłumaczone i opisane, więc nie powinniście mieć jakichkolwiek problemów z ich wykonaniem. Jeżeli pierwszy raz się zabierasz za przygotowanie pączków to polecam odwiedzenie mojego wpisu – Pączki idealne, poradnik z filmikiem (klik) >>.

Przepis na: Puchate pączki z marmoladą różaną

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 120 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Puchate pączki z marmoladą różaną - przepis krok po kroku


Jak zrobić puchate pączki z marmoladą różaną?

Krok 1

Puchate pączki z marmoladą różaną

Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  


Krok 2

Puchate pączki z marmoladą różaną

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn. W osobnej misce ucieramy żółtka i całość zagniatamy.


Krok 3

Pączki z marmoladą różaną

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w  ciepłe miejsce na około 60 minut. 


Krok 4

Pączki z marmoladą różaną

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Delikatnie je rozwałkowujemy na około 1,2-2 cm.


Krok 5

Pączki z marmoladą różaną

Szklanką wycinamy kółka, odstawiamy na około 10 minut aby ciasto delikatnie podrosło.


Krok 6

Pączki z marmoladą różaną

Na patelni rozgrzewam olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.


Krok 7

Pączki z marmoladą różaną

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, gdy przestygną to szprycujemy je marmoladą oraz posypujemy lekko cukrem pudrem.


Pączki z marmoladą różaną

Pączki z marmoladą różaną

Pączki z marmoladą różaną

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 96

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roza Flower
Roza Flower
6 lat temu

bardzo Pani dziekuje , napewno beda wspaniale upieke napewno gdyz wszystkie przepisy z ktorych korzystalam z Pani blogu wychodzily smaczne

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
Reply to  Roza Flower

bardzo mi miło to słyszeć 🙂

POLA
POLA
7 lat temu

achhhh slinka leci na sam widok!!!!!!!!!! 🙂 jak tu schudnac?