Strona Główna / Słodkości / ciasta parzone / Ptysie z kremem jagodowym

Ptysie z kremem jagodowym

Ptysie z kremem jagodowym! Wykonałam je chwilę temu lecz w nadmiarze ostatnich zajęć troszkę zaniedbałam blog oraz dodawania nowych przepisów- to się musi koniecznie zmienić! 🙂 Ciasto parzone jak we wszystkich tradycyjnych ptysiach lub eklerkach, więc krem jagodowy również musi być bardzo delikatny, tak aby moje pyszne ptysie nie straciły nic ze swojej lekkości. Ciasto parzone to klasyk, lecz całą świetną robotę robi tu tak na prawdę krem budyniowy z dużą ilością jagód <3 Wiem, że istnieje już nieskończenie wiele kremów, pianek do ptysi lecz w takim wydaniu są ekstra! Koniecznie musicie je wypróbować 🙂 Póki mamy jeszcze tak dużo świeżych jagód, borówek!

Przepis na: Ptysie z kremem jagodowym

 Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 25-30 min  Łącznie: 60 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  •  4 jajka
  • szczypta soli

Krem jagodowy:

  • 500 ml mleka
  • 100g cukru
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek (żółtka)
  • 40g masła
  • 1 laska wanilii lub 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 200 g jagód
Ptysie z kremem
Krok 1 

Zaczynamy od kremu: zagotowujemy mleko z wanilią (laskę wanilii przecinamy wzdłuż wybierając nasionka, które wrzucamy do mleka razem z przeciętą laską wanilii).  Po ugotowaniu ściągamy z gazu. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Po utarciu żółtek dodajemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia składników.

Ptysie z kremem
Krok 2

Masę jajeczną powoli wlewamy do mleka (wcześniej wyjmując laskę wanilii) cały czas mieszając rózgą lub mikserem. Kiedy mleko i masa jajeczna się połączą, z powrotem przelewamy całość do garnka i stawiamy na gazie dalej cały czas mieszając rózgą aż masa stężeje. Kiedy masa już stężeje (będzie miała taką konsystencję budyniu) – musi się zagotować żeby zaparzyć mąkę (powstaną bąbelki)  – ściągamy garnek z gazu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Ptysie z kremem
Krok 3

Po przestudzeniu dodajemy masło (masło powinno być miękkie) oraz jagody i mieszamy do połączenia składników.

Ptysie z kremem
Krok 4

Ciasto parzone: W rondelku zagotować wodę z masłem i solą.

Ptysie z kremem
Krok 5

Do gotującej się wody wsypać mąkę pszenną i mieszać łyżką, energicznie ucierając, tak aby całość się nie przypaliła.

Ptysie z kremem
Krok 6

Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Ptysie z kremem
Krok 7

Wystudzone ciasto przełożyć do misy miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu.

Ptysie z kremem
Krok 8

Masę wyciskać na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) przy pomocy szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Pozostawiać 1,5 cm odstępy między ciastkami.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 25-30 minut . Ostudzić na metalowej kratce, przekroić na 2 części.

Ptysie z kremem

Ptysie z kremem

Print Friendly, PDF & Email