Strona Główna / Przekąski (strona 4)

Przekąski

Pasztet z królika

Nareszcie nadszedł czas na mój pierwszy własnoręcznie zrobiony pasztet- i to jeszcze z prawdziwego, wiejskiego królika! Zawsze takim pasztetem częstowała nas moja babcia na wsi. Miała swoją własną recepturę na niego od ponad 30 lat i jak sama mówiła: tego pasztetu nie da się zepsuć 🙂 Muszę przyznać, ...

Czytaj dalej »

Kabanosy w cieście francuskim

Przekąska na ostatnią chwilę – kabanosy w cieście francuskim. Można powiedzieć, że to takie danie awaryjne dla zabieganych bo wykonuje się je bardzo szybko, składników również nie ma dużo więc jeśli dalej nie wiesz co przygotować w sylwestra dla gości to bardzo je polecam! Do środka dodajemy żółty ser ...

Czytaj dalej »

Mini tarty na słono

Nie masz pomysłu na szybką przekąskę imprezową (sylwestrową)? Polecam pyszne, kruche mini tarty na słono! Świetnie smakują gdy są wyciągnięte prosto z piekarnika, a na zimno smakują równie dobrze. Dodatki jakie do nich dodasz zależą od Ciebie i Twoich upodobań, jednak moim zdaniem w tym wykonaniu smakują ekstra.  

Czytaj dalej »

Uszka

Czego nie może zabraknąć na święta? Odpowiedź jest bardzo prosta: własnoręcznie zrobionych pysznych uszek! Osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez czerwonego barszczu i uszek nadzianych farszem po brzegi. Nie robię ich co jakiś czas tylko raz w ciągu roku bo jak dla mnie to jest znak rozpoznawczy każdych świąt Bożego ...

Czytaj dalej »

Calzone

Calzone jest to pizza w kształcie pierożka, a nadzienie jakie do niej dacie zależy tylko od Was i zasobów Waszej lodówki. Świetnie się sprawdzi w formie na wynos: do szkoły, pracy, uczelni ponieważ jak dla mnie smakuje tak samo dobrze na ciepło, jak i na zimno. Chociaż wiadomo, że najlepsza będzie prosto z piekarnika ...

Czytaj dalej »