Strona Główna / Przekąski

Przekąski

Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

Nie wyobrażam sobie świąt, większych rodzinnych uroczystości bez domowego pasztetu. Robię go z różnego mięsa, tym razem pokusiłam  się o drobiowy ze słodkim akcentem suszonej śliwki… Wiem, że jest pracochłonny, chwile trzeba czasu poświęcić na jego przygotowanie, ale mówię Wam, że WARTO! 🙂 Kroi się fenomenalnie, jak szynka. Pachnie ...

Czytaj dalej »
Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? Ja zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiam barszcz na domowym zakwasie. Do niego obowiązkowo muszą być uszka lub paszteciki. Paszteciki z pieczarkami są nieodłącznym elementem barszczu. Może rzeczywiście na wigilię tradycyjnie je się go z uszkami, lecz tak naprawdę w normalny dzień w domach ...

Czytaj dalej »
Domowe zapiekanki z kiełbasą

Domowe zapiekanki z kiełbasą Chorizo

Kiedyś zapiekanki kojarzyły mi się jedynie z takimi na festynach, czy z budek z fast-foodami, jako świetny dodatek do alkoholu. Od kiedy zaczęłam wykonywać je sama to mam całkiem inny pogląd na ich temat. Jakiś czas temu robiłam je na własnoręcznie upieczonych bagietkach pszennych i nie miały sobie równych. Później jakoś ...

Czytaj dalej »
Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki z kiełbasą, brokułami i mozzarellą

Spodziewasz się gości i nie wiesz co przygotować na szybko, a zwykła sałatka Ci się przejadła? Zaserwuj swoim bliskim faszerowane ziemniaki z kiełbaską, boczkiem, brokułami i mozzarellą! Podpieczone w piekarniku smakuję wręcz wybornie, lecz muszę przyznać, że najlepsze są takie cieplutkie gdy ser jest lekko ciągnący. Koniecznie je wypróbujcie ...

Czytaj dalej »
Domowa pizza z serowymi boczkami

Domowa pizza z serowymi boczkami

Uwielbiam wyjść na pizzę ze znajomymi, lecz chyba największą frajdę sprawia mi przygotowanie jej w domu. Chyba wynika to z tego, że robię ją wtedy z taką ilością dodatków jakie lubię najbardziej, ciasto mogę wykonać grubsze lub całkiem cienkie, a do tego mam pewność, że wiem co jem. Przygotowałam dla ...

Czytaj dalej »
Pizzerinki z ciasta francuskiego

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Kolejny przepis na przekąskę do piwka – pizzerinki z ciasta francuskiego! Szybkie, łatwe do przygotowania. Ja przygotowałam do nich składniki, które używam do tradycyjnej pizzy drożdżowej czyli: kukurydzę, pieczarki, salami, paprykę czerwoną, kapary i startą mozzarellę. Z przepisu wyszło ok. 10 pizzerinek (to zależy od wielkości ciasta francuskiego oraz rozmiaru wycinanych ...

Czytaj dalej »
Serowe zawijane parówki

Serowe zawijane parówki – świetne na imprezę!

Serowe zawijane parówki jest to świetny pomysł na przekąskę imprezową. Dosyć, że wyglądają super, to też świetnie smakują. Przygotowanie ich oraz upieczenie zajmuje max 25 minut. Najlepiej je podawać ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika oraz z domowym sosem czosnkowym. Składników jest naprawdę mało, więc jest to też fajny patent na awaryjną przekąskę ...

Czytaj dalej »
Serowy chlebek z pesto

Serowy chlebek z pesto i suszonymi pomidorami

Mam dla Was istną petardę imprezową! Serowy chlebek z pesto z bazylii, suszonymi pomidorami, kaparami i papryką czerwoną. Ciasto jest drożdżowe, mięciutkie. Najlepszy jest jeszcze ciepły, kiedy ser jest ciągnący. Chlebek jest również smaczny zimniejszy, lecz gorący jest hitem każdej imprezy! Wykonanie: Do kubka wrzucamy ...

Czytaj dalej »
Hawajskie szaszłyki

Hawajskie szaszłyki

Hawajskie szaszłyki są kolejnym pysznym pomysłem na szybkie i proste dania z grilla. Ja bardzo lubię połączenia słodko – kwaśne, więc takie szaszłyki hawajskie głównie przygotowałam pod siebie i moje kubki smakowe. Oj nie powiem że nie było innych chętnych do spróbowania takich szaszłyków… Zniknęły bardzo szybko 🙂

Czytaj dalej »
Ziemniaki pieczone z cebulką

Ziemniaki pieczone z cebulką

Ziemniaki pieczone z cebulką, czosnkiem, koperkiem oraz pietruszką to pomysł na świetny dodatek do tradycyjnego obiadu. Nie tylko do kotleta schabowego, z którym smakuje rewelacyjnie, ale również do wszelakich rodzajów mięs. Są po prostu przeepyszne! Koniecznie przygotujcie je w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem, aby były równomiernie przypieczone. Jeżeli tego nie zrobisz mogą wyjść twarde, ...

Czytaj dalej »