Asia

Śledzie po kaszubsku

Muszę przyznać, że sama nie jestem wielką fanką śledzi. Rzadko je przygotowuję, prędzej zjem je w gościnie u kogoś. Jak do tej pory, najlepsze śledzie jakie jadłam to były – śledzie po kaszubsku! Są bardzo szybkie do przygotowania i będą pięknie wyglądać na świątecznym stole. Wykonanie: Zaczynamy od zalewy. Wszystkie składniki ...

Czytaj dalej »

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-serowym

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowo-serowym jest pomysłem na szybki i sycący obiad. Lekko ciągnący się ser Grana Padano, makaron penne oraz kurczak – to nie mogło się nie udać! To danie przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic. Wykonanie: Misę wolnowaru wyjmujemy, smażymy na płycie indukcyjnej z małą ...

Czytaj dalej »

Sweet Message – stwórz własną słodką wiadomość bliskiej osobie!

Nie masz pomysłu na prezent pod choinkę dla bliskiej osoby? Stwórz personalizowaną słodką wiadomość! 🙂 Uwielbiam słodkości, więc sama bym się bardzo ucieszyła rozpakowując prezent, a tam pyszne pralinki z krótką wiadomością. Firma Sweet Message zajmuje się wyrobem pralin i tworzeniem indywidualnych, słodkich wiadomości. Prezentują gotowe zestawy na różne ...

Czytaj dalej »

Zupa grzybowa z wolnowaru

Kto się potrafi oprzeć aromatycznej zupie grzybowej? Ja dodałam do mojej pieczarki, suszone borowiki, suszone podgrzybki. Osobno ugotowałam makaron świderki. Zupę grzybową przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką Dura Ceramic.   Wykonanie: Misę wolnowaru wyjmujemy, smażymy na płycie indukcyjnej z małą ilością oleju ...

Czytaj dalej »

Pasztet drobiowy z suszoną śliwką

Nie wyobrażam sobie świąt, większych rodzinnych uroczystości bez domowego pasztetu. Robię go z różnego mięsa, tym razem pokusiłam  się o drobiowy ze słodkim akcentem suszonej śliwki… Wiem, że jest pracochłonny, chwile trzeba czasu poświęcić na jego przygotowanie, ale mówię Wam, że WARTO! 🙂 Kroi się fenomenalnie, jak szynka. Pachnie ...

Czytaj dalej »

Zawijany makowiec z lukrem cytrynowym

Obowiązkowy wypiek świąteczny? Oczywiście zawijany makowiec drożdżowy! Jako pierwszy mi się nasunął do głowy, zaś jako drugi podałabym piernika z orzechami. Mój makowiec udekorowałam cytrynowym lukrem oraz skórką pomarańczową. Wyszedł puchaty, pięknie się kroi. Możecie do niego dodać gotową masę makową z bakaliami z puszki lub przygotujcie ...

Czytaj dalej »

Babcine racuchy drożdżowe

Lubisz racuchy drożdżowe? Ja jako dziecko zajadałam się nimi na okrągło. Na zmianę z pierogami ruskimi, które chętnie pomagałam lepić. Oczywiście musiały być z jabłkami oraz oprószone cukrem pudrem! Jakie to było dobreeeee…. To jest właśnie jeden z tych przepisów, które podczas dzisiejszego wykonywania wróciłam sentymentalnie do lat najmłodszych ...

Czytaj dalej »

Świąteczna zupa z suszonych owoców

Świąteczna zupa z suszonych owoców na bazie naparu Basilur może być fajną alternatywą dla wigilijnego suszu. Przygotowałam ją z makaronem w kształcie serduszek, jednakże można go pominąć. Wykonanie: W garnku gotujemy wodę, gdy zacznie wrzeć, wtedy wsypujemy suszone owoce, zaparzony napar z suszu owocowego. Całość gotujemy na małym ...

Czytaj dalej »

Barszcz na żeberkach z wolnowaru

Barszcz czerwony na żeberkach, który można przygotować na domowym zakwasie buraczanym jest to mistrzostwo świata w zimny dzień. Jest kwaśny, aromatyczny i idealnie przyprawiony. Taki barszcz można przygotować nie tylko na święta, lecz również w każdy zwykły dzień. Do niego idealnie pasują paszteciki czy krokiety. Barszcz przygotowałam przy użyciu wolnowaru Crock-Pot z powłoką ...

Czytaj dalej »