Strona Główna / Słodkości / Ciasteczka / Popękane ciasteczka cytrynowe

Popękane ciasteczka cytrynowe

Już kiedyś rzuciły mi się w oczy czekoladowe popękane ciasteczka obficie obtoczone w cukrze pudrze. Potem jakoś o nich zapomniałam, ale tak dzisiaj się zastanawiałam jakie ciasteczka z białą czekoladą i najlepiej dla kontrastu- nutką cytryny mogłabym przyrządzić dla jutrzejszych gości. Nagle mnie olśniło, że może nie byłyby głupie takie kruche popękane ciasteczka cytrynowe! 🙂 By podczas pieczenia tak fajnie popękały należy ciasto mocno schłodzić- a najlepiej przygotować je wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Ciasteczka szybko się przygotowuje, krótko się piecze, a efekt końcowy wychodzi super.

Przepis na: Popękane ciasteczka cytrynowe

 Przygotowanie: 10 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 25 min 

 Liczba porcji: 30

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • tabliczka białej czekolady
  • 1-2 łyżek soku z cytryny
  • 350 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek
Popękane ciasteczka cytrynowe
Krok 1 

W misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy masło ( w temp. pokojowej!), rozpuszczoną czekoladę (w kąpieli wodnej), sok z cytryny, mąkę oraz proszek do pieczenia, miksujemy, zagniatamy na gładkie ciasto, wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Popękane ciasteczka cytrynowe
Krok 2 

Z ciasta formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w cukrze pudrze.

ciasteczka cytrynowe
Krok 3

Ciasteczka układamy równomiernie na wysmarowanej tłuszczem foremce. Piec w temp 180 stopni przez 15 minut. Smacznego!

ciasteczka cytrynowe

Popękane ciasteczka cytrynowe

Print Friendly, PDF & Email