Strona Główna / Obiady / Dania jarskie / Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Lubicie placuszki ziemniaczane? U mnie robi się je przynajmniej raz na miesiąc. Tym razem mam dla Was przepis na bardzo proste, szybkie i smaczne placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym! Wiem, że w każdym domu je się na inny sposób i często słyszę, że najlepsze są takie ciepłe obsypane cukrem lecz jakoś one do mnie nie docierają i koniecznie musi być do nich sosik lub zwykła śmietana 🙂

A Wy z czym je najbardziej lubicie?

Przepis na: Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

  Łącznie: 25 min

 Liczba porcji: 4-6

Składniki:

  • 1,5 kg startych ziemniaków
  • 2 mniejsze cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • Olej do smażenia
  • sos pieczarkowy: 2 ząbki czosnku, 300 g pieczarek, 150 ml śmietanki kremówki, szczypta soli i pieprzu
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Krok 1 

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Ja użyłam maszynki więc przecisnęłam od razu w niej również cebulę oraz czosnek. Wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, sól oraz pieprz, mieszamy całość łyżką. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju lub oliwie.

Sos pieczarkowy: Na oliwie smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy posiekane pieczarki, smażymy na małym ogniu co chwilkę mieszając. Wlewamy śmietankę kremówkę i czekamy aż zrobi nam się gęsty sos. Przyprawiamy do smaku.

Smacznego!

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Print Friendly, PDF & Email