Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Placek po węgiersku z gulaszem wołowym

Placek po węgiersku z gulaszem wołowym

Pytałam Was ostatnio na moim profilu na FB z czym najbardziej lubicie placki ziemniaczane. Odpowiedzi było baaaardzo dużo, lecz te które najczęściej się powtarzały to byłą wersja z cukrem, ze śmietaną oraz gulaszem. Pokazanie placków ziemniaczanych z cukrem na filmiku byłoby za proste, więc przygotowałam dla Was świetny przepis na placek po węgiersku z gulaszem wołowym. Podałam je z keksem śmietany oraz posiekanym koperkiem. Jak dla mnie niebo na talerzu! Koniecznie wypróbujcie 🙂

Do przygotowania omleta paprykowo-serowego użyłam garnków aluminiowych z powłoką mineralną Valdinox Brown (dostępne w sklepie Pięknowdomu.pl).

Przepis na: Placek po węgiersku z gulaszem wołowym

 Łącznie: 70 min

 Liczba porcji: 4-6

Składniki:

Placki ziemniaczane:

  • 1 kg startych na tarce ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • Olej do smażenia

Gulasz po węgiersku:

  • 0,75 kg mięsa wołowego (dzień wcześniej je marynuję: 3 ząbki czosnku, szczypta przyprawy do mięsa, paprykę słodką w proszku, 3 liście laurowe, odrobina pieprzu, łyżkę oliwy z oliwek)
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1/2 papryki zielonej
  • 4 liście laurowe
  • 1 duża marchewka
  • wlewamy wodę (taką ilość aby przykryła mięso)
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • keks śmietany do dekoracji
  • posiekany koperek

Wykonanie:

Mięso wołowe kroję w kostkę (dzień wcześniej je marynuję aby było bardziej aromatyczne: 3 ząbki czosnku, szczypta przyprawy do mięsa, paprykę słodką w proszku, 3 liście laurowe, odrobina pieprzu, łyżkę oliwy z oliwek). Następnie do mięsa dodajemy mąkę, mieszamy za pomocą łyżki. Wlewamy łyżkę oleju i smażymy na patelni przez 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę, obie papryki, marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe. Wlewamy wodę (taką ilość aby przykryła mięso), gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy suszone grzyby, przecier pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dusimy na małym ogniu jeszcze przez ok 40 minut aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Najlepiej gotować nawet dodatkowe 30-60 minut, aby mięsko było jeszcze lepsze i rozpływające się w ustach.

Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce. Następnie ścieramy również cebulę. Dodajemy jajko, sól, pieprz, mąkę. Smażymy na oleju duży placek ziemniaczany o wielkości patelni, przewracamy i smażymy również z drugiej strony.

Na większego placka nakładamy gulasz, zwijamy w pół przykrywając mięso. Podajemy ze śmietaną oraz posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku z gulaszem

Piękno w domu

Print Friendly, PDF & Email