Pizzerinki

Planujecie zrobić domówkę wraz ze znajomymi? Jeżeli szukacie przepisów na przekąski imprezowe, sylwestrowe to polecam Wam banalnie proste do przygotowania pizzerinki z czarnymi oliwkami, kukurydzą, salami, papryką oraz mozzarellą. Można je upiec kilka godzin przed planowanymi gośćmi, a później tylko podgrzać w piekarniku i będą równie pyszne!

Przepis na: Pizzerinki

 Przygotowanie: 60 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 75 min

Składniki:

Ciasto:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano

Farsz:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta przyprawy do pizzy
  • salami
  • 15 dag startej mozzarelli
  • oliwki oliwki czarne Bulerias firmy Stovit
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
Pizzerinki
Krok 1

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn.

Pizzerinki
Krok 2 

Wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy na minimum 40 minut w ciepłe miejsce.

Pizzerinki
Krok 3 

Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość. Ciasto dzielimy na 5-6 części, każdą wałkujemy na kształt koła. Smarujemy przecierem pomidorowym, nakładamy salami, kukurydzę, paprykę, oliwki, startą mozzarellę. Piec przez ok. 15 minut w temp. 210 stopni.

Pizzerinki

Pizzerinki

Pizzerinki

Print Friendly, PDF & Email