Strona Główna / Przekąski / Pizzerinki z ciasta francuskiego

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Kolejny przepis na przekąskę do piwka – pizzerinki z ciasta francuskiego! Szybkie, łatwe do przygotowania. Ja przygotowałam do nich składniki, które używam do tradycyjnej pizzy drożdżowej czyli: kukurydzę, pieczarki, salami, paprykę czerwoną, kapary i startą mozzarellę.

Z przepisu wyszło ok. 10 pizzerinek (to zależy od wielkości ciasta francuskiego oraz rozmiaru wycinanych kwadratów).

Przepis na: Pizzerinki z ciasta francuskiego

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 25 min

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka plasterków salami
  • kapary Bulerias (Stovit)
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • 5 dag startej mozzarelli
  • kilka pieczarek
  • zioła prowansalskie
  • 1 roztrzepane jajko

Krok 1 

Piekarnik należy włączyć na ok. 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Z ciasta francuskiego kroimy kwadraty o wymiarach ok. 10 x 10 cm. Na środek każdego kwadracika nakładamy łyżeczkę przecieru, rozsmarowujemy (omijamy brzegi, aby później można było połączyć krańce ciasta tworząc kopertę). Nakładamy do każdego salami, pokrojone pieczarki, paprykę, kukurydzę, kapary, posypujemy startą mozzarellą oraz ziołami prowansalskimi. Łapiemy palcami przeciwległe brzegi ciasta i składamy koperty (podobnie się je skleja jak najzwyklejsze pierogi, ważne aby nie doszło do przedziurawienia ciasta, bo farsz będzie wypływać podczas pieczenia). Każdą kopertę układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz opcjonalnie można posypać jeszcze odrobiną startej mozzarelli. Piec przez ok. 15-20 minut w temp. 180 z termoobiegiem. Smacznego!

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Print Friendly, PDF & Email