Strona Główna / Obiady / Pizza zawijana

Pizza zawijana

Kolejny pomysł na imprezową przekąskę czyli pizza zawijana. Przepis prosty, szybki i bardzo efektowny. Już jakiś czas temu, na jakimś portalu z pomysłowymi przepisami znalazłam takie zawijasy tylko były w formie na słodko jako ciasto drożdżowe z dżemem. Ja postanowiłam przerobić ten fajny pomysł na słoną przekąskę i muszę przyznać, że znika w mgnieniu oka. Zamiast zwykłego przecieru pomidorowego użyłam salsy paprykowej – rewelka!

Przepis na: Pizza zawijana

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 85 min

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczka soli
  • oregano
  • 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

  • 2 łyżki salsy paprykowej Eterno
  • kilka plasterków salami pikantnego
  • 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej
  • szczypta ziół prowansalskich, oregano
  • 10 dag mozzarelli
Zawijana pizza
Krok 1 

W kubku wymieszać drożdże z  ½ szklanki ciepłego( nie gorącego!) mleka, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).

Pizza zawijana
Krok 2 

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę aby ładnie wyrosło.

Pizza zawijana
Krok 3 

Wyrośnięte ciasto wałkujemy w kształt koła. 

Pizza zawijana
Krok 4 

Przez środek robimy symetryczne nacięcia.

Pizza zawijana
Krok 5

Boki ciasta smarujemy salsą paprykową, posypujemy przyprawami, pokrojone na mniejsze kawałki salami, czerwoną paprykę, startą mozzarellę.

Pizza zawijana
Krok 6

Łapiemy za nacięcia (od środka ciasta) i scalamy z resztą ciasta. Te nacięcia smarujemy lekko salsą paprykową (jak na zdjęciach). Piec 15-20 minut w temperaturze 220 stopni. 

 

Pizza zawijana

Pizza zawijana

Pizza zawijana

Pizza zawijana

 

 

Print Friendly, PDF & Email