Strona Główna / Obiady / Pizza z szynką szwarcwaldzką i dużą ilością mozzarelli

Pizza z szynką szwarcwaldzką i dużą ilością mozzarelli

Pizza doskonała- czyli włoska pizza na cienkim cieście z szynką szwarcwaldzką, dużą ilością mozzarelli oraz rukolą. Ubóstwiam taką pizzę! Do ciasta dodałam sporo przypraw między innymi czerwoną paprykę dzięki czemu ciasto wydaje się być troszkę pomarańczowe. Pizza jest prosta w wykonaniu, pyszna, a gdy chwilkę czasu poświęcicie na dokładne wyrobienie ciasta, które jest sekretem dobrej pizzy to jestem przekonana, że stanie się Waszą ulubioną! Szynkę szwarcwaldzką kupiłam w Lidlu, jeżeli jej nie znajdziecie to równie świetnie się sprawdzi szynka parmeńska.

Przepis na: Pizza z szynką szwarcwaldzką i dużą ilością mozzarelli

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 12 min  Łącznie: 82min

 Liczba porcji: 4

Składniki:

Ciasto:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 300 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta przyprawy do pizzy
  • 20 dag startej mozzarelli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej (po upieczeniu)
  • garść świeżej rukoli (po upieczeniu)
Pizza z dużą ilością mozzarelli
Krok 1

Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto.

Pizza z dużą ilością mozzarelli
Krok 2 

Wyrobione ciasto odstawiamy na minimum 50 minut w ciepłe miejsce.

Pizza z dużą ilością mozzarelli
Krok 3 

Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją obętość.

Pizza z dużą ilością mozzarelli
Krok 4 

Ciasto dzielimy na dwie części. Ja piekłam obie pizze w kwadratowej foremce o boku 27 cm. Rozwałkowujemy ciasto, smarujemy przecierem, posypujemy przyprawami. Na tarce ścieramy mozzarellę, posypujemy nią ciasto. Na ser sypiemy pokrojoną drobno paprykę, kukurydzę. Piec w temp. 220 stopni przez 12- 15 minut. Po upieczeniu posypujemy szynką oraz świeżą rukolą. Smacznego!

Pizza z dużą ilością mozzarelli

Pizza z dużą ilością mozzarelli

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *