Strona Główna / Obiady / Pizza z patelni z suszonymi pomidorami, kaparami

Pizza z patelni z suszonymi pomidorami, kaparami

Zepsuł Ci się piekarnik, a masz ochotę na domową pizzę? Koniecznie wypróbuj pizzę z patelni na cienkim, świetnie wypieczonym cieście, z mnóstwem dodatków oraz ciągnącą się mozzarellą! Osobiście uważam, że jeżeli dobrze wyrobicie ciasto i będziecie je smażyć na lepszej patelni na średnim ogniu to jeżeli podacie pizzę na talerze to wątpię, żeby ktokolwiek zauważył ta pizza nie była z piekarnika 🙂 Serio! Ja wolę ją nawet przygotowywać w ten sposób ponieważ jest dużo szybsza do przygotowania, chrupiąca i nawet bardziej mi smakuje niż taka tradycyjna.

Przepis na: Pizza z patelni z suszonymi pomidorami, kaparami

  Łącznie: 50 min

Składniki:

  • 400 g mąki włoskiej typu 00 (do pizzy)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 60 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1-2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • kilka plasterków szynki
  • kapary firmy Stovit
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 (małego) słoiczka pomidorów suszonych
  • kilka oliwek zielonych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 15 dag startej mozzarelli
Pizza z patelni z suszonymi pomidorami
Krok 1 

W kubku wymieszać drożdże z  ½ szklanki ciepłej wody, cukrem i łyżeczką maki. Odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia. Do większego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, oliwę z oliwek, pozostałą wodę, sól oraz pieprz. Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta smarujemy ręce łyżką oliwy (wtedy fajnie ciasto odchodzi od rąk, a nie przykleja się).

Pizza z patelni z suszonymi pomidorami
Krok 2 

Wyrabiamy ciasto przynajmniej 5-10 minut. Po tym czasie wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do dużej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godzinki aby ładnie wyrosło.

Pizza z patelni z suszonymi pomidorami
Krok 3 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy w kształt koła (na wielkość naszej patelni, która musi być koniecznie z przykrywką). Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka kropel oliwy z oliwek, nakładamy pierwszą część ciasta, wyrównujemy, przyklepujemy. 

Pizza z patelni z suszonymi pomidorami
Krok 4 

Ciasto smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu (gdy będzie na zbyt dużym ogniu to przypali się z zewnątrz,a  w środku surowe), przykrywamy przykrywką. W tym czasie przygotowujemy wszystkie nasze składniki na dodatki do pizzy. Za pomocą łopatki przewracamy na drugą stronę.

Pizza z patelni z suszonymi pomidorami
Krok 5

Gdy przewrócimy ciasto, wtedy szybko smarujemy przecierem pomidorowym, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, nakładamy dodatki oraz posypujemy startą mozzarellą. Ponownie smażymy pod przykryciem przez ok. 5-6 minut na małym ogniu (aż ciasto od spodu będzie równomiernie przypieczone). Tak samo postępujemy z drugą pizzą.

Pizza z patelni z suszonymi pomidorami

Pizza z patelni z suszonymi pomidorami

Pizza z patelni z suszonymi pomidorami

Pizza z patelni z suszonymi pomidorami

Print Friendly, PDF & Email