Strona Główna / Obiady / Dania jarskie / Pierogi ruskie – najlepsze!

Pierogi ruskie – najlepsze!

Pierogi ruskie – najlepszy przepis! Chyba nie znam Polaka, który by powiedział, że nie lubi pierogów 🙂 To tak jak z kremówkami z kultowego Shreka. Wiadomo, że moja babcia robi najlepsze pierogi ruskie – to fakt. Domyślam się, że Twoja również robi je pyszne i pod nosem sobie właśnie mówisz, że to właśnie Twoja robi je najlepsze na świecie. (Myślę, że jesteś jednak w błędzie…!)

Postanowiłam w tym roku szybciej przygotować dla Was sporą dawkę przepisów świątecznych. Tylko jakie danie najbardziej kojarzy Ci się z wigilią? Tak pierwsze skojarzenie? Jak dla mnie nie ma wigilii bez pysznych pierożków polanych masełkiem, podsmażoną cebulką! Raj dla podniebienia <3

Przedstawiam Wam mój przepis na najlepsze domowe pierożki, może macie nawet podobne przepisy na ciasto lub farsz. Jest on bardzo prosty, chwilę jednak zajmuje ulepienie pierogów lecz moim zdaniem są te warte!

Przepis na: Pierogi ruskie – najlepsze!

  Łącznie: 2 h

 Liczba porcji: 60

Składniki :

Ciasto:

  • 0,7 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła miękkiego
  • 1 jajko
  • około 300 ml bardzo ciepłej wody (zagotowanej i odstawionej na ok. 10 minut)

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 400 g sera białego
  • 2 cebule
  • sól i czarny pieprz

Wykonanie:

Mąkę wysypuję na stolnicę. Na jej środku robię lekkie zagłębienie gdzie wsypuję sól, jajko, masło, leję po troszkę wody (sami najlepiej zobaczycie kiedy będzie odpowiednia ilość wody, nie przesadźcie z nią bo będzie zbyt klejące więc dodawajcie je stopniowo). Wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto łatwo dochodzące od ręki. Przykrywam ściereczką lub miseczką i pozostawiam na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Ziemniaki obieramy, gotujemy wraz z 1/2 łyżeczki soli i przeciskamy przez prasę. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i lekko podsmażamy do momentu jej zeszklenia na złoty kolor.W misce łączymy rozdrobnione, przestudzone ziemniaki z cebulą, serem białym, solą oraz pieprzem i wrabiamy np. tłuczkiem do ziemniaków ten farsz.

Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy na niej cienkie ciasto. Wycinamy kółka za pomocą szklanki. Na środek każdego kółka układamy czubatą łyżeczkę farszu. Zlepiamy dokładnie rogi ciasta, w taki sposób aby farsz nie wypływał na zewnątrz. Ciasto również nie może być zbyt cienkie ponieważ Twoje pierogi mogą się wtedy rozgotować, a farsz wypłynąć podczas ich gotowania we wrzątku.

Ulepione pierogi układamy na ściereczce wysypanej mąką i przykrywam, aby nie wysychały. Gotujemy je partiami kilka minut we wrzątku (najelpiej użyć większego garnka) aż wypłyną i zrobią się miękkie. Następnie je odcedzamy z wody, wkładamy delikatnie do garnka, dodajemy np. łyżkę masła, aby się nie posklejały.

Gotowe pierogi polewam roztopionym masełkiem, szczypiorkiem oraz podsmażoną na złoto cebulką.

 

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Print Friendly, PDF & Email