Strona Główna / Słodkości / Naleśniki i omlety / Piernikowe pancakes z orzechami

Piernikowe pancakes z orzechami

Szybkie placuszki bez użycia miksera? Polecam piernikowe pancakes z orzechami! Stanowią fajny pomysł na śniadanie czy kolację. Do ciasta dodajemy przyprawę do piernika oraz posiekane orzechy, dzięki czemu są bardzo chrupiące i pięknie pachną.

Przepis na: Piernikowe pancakes z orzechami

 Łącznie: 15 min

 Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 mały jogurt grecki
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 garść orzechów np. włoskich lub laskowych
  • 7 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • dzem czarna porzeczka Stovit
pancakes z orzechami
Krok 1 

Do miski wlewamy jogurt grecki, dodajemy mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika oraz sodę. Mieszamy za pomocą trzepaczki lub łyżki.

pancakes z orzechami
Krok 2 

Wbijamy jajka i zaczynamy wyrabiać ciasto.

pancakes z orzechami
Krok 3

Mieszamy aż składniki się ze sobą połączą. Konsystencja nie powinna być rzadka i lejąca. Pod koniec wsypujemy posiekane orzechy.

Za pomocą chochelki nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię. (Ja nie dodawałam tłuszczu lecz jeżeli macie gorszej jakości patelnię bez teflonowej powierzchni i placuszki mogą przywierać to polecam przed smażeniem wlać na patelnię łyżeczkę oleju). Smażymy z obu stron. Dekorujemy ulubionym dżemem i np. cukrem pudrem. Smacznego!

Piernikowe pancakes z orzechami

Piernikowe pancakes z orzechami

Print Friendly, PDF & Email