Piernik z orzechami

Już kilka razy przymierzałam się do piernika. Nigdy jakoś specjalnie za nim nie przepadałam i nie spieszyło mi się z jego wykonaniem – aż do dzisiaj 🙂 Teraz jest akurat sezon na orzechy, mam ich na ogródku bardzo dużo więc postanowiłam je wykorzystać do jakiegoś placka. Padło na piernika, ale takiego z dużą ilością orzechów oraz powideł śliwkowych. Przepis jest sprawdzony, wykonywany wielokrotnie przez moją babcię. Ja go tylko delikatnie zmodyfikowałam i muszę przyznać, że wyszedł naprawdę bardzo smaczny, aromatyczny i delikatnie wilgotny. Po upieczeniu dodatkowo piernik można polać go polewą czekoladową.

Przepis na: Piernik z orzechami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 kostki margaryny
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag orzechów
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
piernik
Krok 1 

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę.

piernik z orzechami
Krok 2 

W trakcie ucierania dodajemy wbijamy po jednym żółtku. 

piernik z powidłem
Krok 3

 Dodajemy powidła, mleko, mieszamy delikatnie łyżką. Do naszej masy dodajemy również składniki suche czyli: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika- całość miksujemy na małych obrotach miksera.

piernik z dżemem
Krok 4

 Białka ubijamy na sztywną pianę.

piernik
Krok 5

 Za pomocą tłuczka ubijamy orzechy (nie chodzi o to żeby je ubić na pył lecz aby je troszkę rozdrobnić). 

piernik z orzechami
Krok 6

 Do naszej masy dodajemy ubite białka, mieszamy wszystko łyżką. 

piernik z orzechami
Krok 7

Przelewamy do dużej prostokątnej foremki posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia lub sreberkiem. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! 

piernik z orzechami

piernik

 

Print Friendly, PDF & Email