Strona Główna / Słodkości / Murzynki i pierniki / Pierniczki nadziewane

Pierniczki nadziewane

Niesamowicie proste, miękkie oraz bardzo smaczne pierniczki z nadzieniem. Ten przepis to świetna sprawa jeżeli np. spodziewasz się gości, a masz mało czasu na przygotowanie czegokolwiek. Uwielbiam ten przepis ponieważ wiele razy robiłam już te pierniczki i one zawsze wychodzą super! Fajnie komponują się z powidłami śliwkowymi, jednak myślę, że z innymi gęstymi dżemami będą smakować równie dobrze. Bardzo je polecam!

Zapraszam do odwiedzenia :

https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

Przepis na: Pierniczki nadziewane

 Przygotowanie: 15 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 30 min 

 Liczba porcji: 18

Składniki :

  • 400 g mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki margaryny
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • dodatkowo: powidła śliwkowe

Lukier:

  • niepełna szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek wody
Pierniczki nadziewane
Krok 1 

Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Ciasto ma być dosyć lepkie więc nie podsypywać zbytnio mąką podczas jego wyrabiania.

Pierniczki z nadzieniem
Krok 2 

Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy dowolne wzory. Na połowę z wyciętych ciastek nakładamy po pół łyżeczki powideł. Przykrywamy nim puste ciastko bez nadzienia, dociskamy dokładnie dookoła ciasteczka aby powidła nie wypłynęły podczas pieczenia. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.

Pierniczki nadziewane
Krok 3 

Gdy pierniczki przestygną, przygotowujemy lukier. Polewamy nim pierniczki, posypujemy opcjonalnie kolorową posypką. Smacznego!

Pierniczki z nadzieniem

Pierniczki nadziewane
Dobrze wypieczone święta

Print Friendly