Strona Główna / Obiady / Pieczony leszcz plus szpinak i ziemniaczki

Pieczony leszcz plus szpinak i ziemniaczki

Lubicie pieczone ryby? Prawdę mówiąc smażone filety rybne mi się po prostu znudziły. Przygotowałam dzisiaj ciekawą propozycję na obiad – pieczony leszcz ułożony na serowym szpinaku, a do tego pieczone ziemniaczki z koperkiem. Całość komponuje się naprawdę świetnie i nie wymaga zbytnich zdolności kulinarnych.

Leszcz jest rybą, po którą sięgam dość rzadko. Znajdziesz ją niestety tylko w większych sklepach, a szkoda ponieważ posiada tłuste, ościste, delikatne mięso, cenione ze względu na sporą zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 oraz białka, witamin i minerałów, bez wątpienia spełni więc wszystkie oczekiwania osób, dla których wartości odżywcze posiłków powinny iść w parze z delikatnym, wybornym smakiem.

Przepis na: Pieczony leszcz plus szpinak i ziemniaczki

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie:45 min

Składniki:

  • 700 g leszcza (filet ze skórą)
  • szczypta pieprzu, soli, przyprawy do ryb
  • 1/2 łyżeczki pokrojonego koperku
  • 1/2 łyżeczki pokrojonej świeżej bazylii
  • kilka plasterków cytryny
  • 500 g szpinaku mrożonego
  • 150 g sera koziego lub sera Feta
  • 1 łyżka startej mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • odrobina oleju
  • 800 g ziemniaków pokrojonych w ćwiartki lub ósemki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Pieczony leszcz
Krok 1 

Ziemniaki obieramy, gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie, następnie odcedzamy, przekładamy do foremki lub naczynia żaroodpornego. Posypujemy posiekanym koperkiem, solą oraz pieprzem i pieczemy w temp. 190 stopni przez 35-40 minut.

Pieczony leszcz
Krok 2

Każdy filet przekroiłam na pół, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym. Przyprawiłam solą, pieprzem, przyprawą do ryb, posiekanym koperkiem, listkami bazylii i położyłam 3 plasterki cytryny na wierzchu. Wsadziłam obok piekących się ziemniaków i piekłam rybkę 25-30 minut w temp. 190 stopni.

Pieczony leszcz
Krok 3

W tym czasie przygotowałam szpinak. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy również odmrożony szpinak, dusimy pod przykryciem przez 10 minut (co chwilkę mieszamy). Następnie dodajemy ser kozi lub Fetę, pokrojone listki bazylii oraz startą mozzarellę, mieszamy i smażymy jeszcze przez 5 minut. Smacznego!

Pieczony leszcz

Pieczony leszcz

Pieczony leszcz

Pieczony leszcz

Print Friendly, PDF & Email