Strona Główna / Obiady / Pieczony kurczak pod marchewkową pierzynką

Pieczony kurczak pod marchewkową pierzynką

Pieczony kurczak pod marchewkową pierzynką jest świetnym pomysłem na obiad. Najlepiej podawać takiego kurczaka z ziemniaczkami oraz ulubioną surówką (u mnie Colesław). Obiad dosyć, że jest bardzo syty to jeszcze super smakuje i wygląda. Marchewkę wcześniej chwilę podgotowuję z przyprawami oraz miodem, aby była bardziej miękka oraz aromatyczna.

Przepis na: Pieczony kurczak pod marchewkową pierzynką

 Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • szczypta curry, soli, pieprzu
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka miodu Stovit
  • szczypta curry
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • opcjonalnie 1 łyżka oleju sezamowego
  • po upieczeniu 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Pieczony kurczak
Krok 1 

Piekarnik należy włączyć na ok. 190 stopni (najlepiej z termoobiegiem). Pierś z kurczaka dzielimy na dwa cienkie plastry. Posypujemy je szczyptą soli, pieprzu, curry oraz przyprawą do kurczaka.

Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o drobniejszych oczkach. Przekładamy ją do małego garnka, wlewamy 1/2 szklanki wody, gotujemy na małym ogniu z miodem, szczyptą curry, koperkiem, odrobiną soli i pieprzu. Po ok. 10-15 minutach woda powinna wyparować, a marchew zrobić się zdecydowanie miększa.

Kurczaka przekładamy do foremki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia), nakładamy na każdy kawałek kurczaka pierzynkę z marchewki, lekko dociskamy aby tworzyła zwartą warstwę. Zapiekamy przez ok. 18-22 minut w temp. 190 stopni.

Po upieczeniu posypujemy posiekaną natką pietruszki, a podajemy np. z ziemniaczkami i ulubioną surówką (u mnie Colesław).

Smacznego!

Pieczony kurczak

Pieczony kurczak

Print Friendly, PDF & Email