Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Pieczone udka z warzywami

Pieczone udka z warzywami

Mój pierwszy przepis na pieczone udka! Sama jestem w szoku… Często je przygotowuję jako pomysł na szybki obiad i nie wiem jakim cudem jeszcze nigdy nie pojawiły się na blogu. Najczęściej przygotowuję do udek marynatę na bazie oliwy z oliwek, czosnku, świeżych ziół np. bazylii, koperku lub pietruszki. Nacieram udka dzień wcześniej, aby przez noc się zamarynowały, nabrały fajnego aromatu, a następnego dnia tylko wstawiam je do piekarnika! : ) Po upieczeniu posypać je lekko sezamem i udekorować listkami bazylii. Świetnym dodatkiem do nich będą pieczone ziemniaczki lub frytki z batatów.

Przepis na: Pieczone udka z warzywami

  Łącznie: 90 min

Składniki:

  • 4 udka (dramstiki) z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 świeżych listków bazylii + kilka do dekoracji po upieczeniu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 1/3 puszki groszku
  • czarne oliwki Stovit – ( Bulerias )
  • łyżeczka sezamu ( po upieczeniu )
Pieczone udka
Krok 1 

Przynajmniej godzinę wcześniej przygotowujemy marynatę do udek. W miseczce mieszamy ze sobą oliwę z oliwek wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią, papryką słodką. Udka myjemy,układamy np. w plastikowym zamykanym pojemniku, wlewamy marynatę, nacieramy nią udka, zamykamy pojemnik. Po minimum godzinie (ja zwykle przygotowuję sobie tak udka dzień wcześniej) przekładamy udka do foremki lub naczynia żaroodpornego. Do niego wkładamy również posiekaną w kostkę marchewkę, groszek oraz czarne oliwki. Piec około 1,5 godziny w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać je lekko sezamem i udekorować listkami bazylii.

Pieczone udka

Pieczone udka

Print Friendly, PDF & Email