Strona Główna / Obiady / Dania mięsne / Pieczona karkówka z papryką

Pieczona karkówka z papryką

Szukasz przepisu na pieczoną karkówkę? Przygotuj ją na grillu lub upiecz w piekarniku z warzywami. Najlepsze jest do tego naczynie żaroodporne z przykrywką, aby mięsko się elegancko upiekło w środku i było chrupiące z zewnątrz. Polecam je wykonać z papryką czerwoną kaparami, świeżym tymiankiem oraz ziemniaczkami i surówką. Rewelka!

 Przygotowanie: 20  Pieczenie: 60  Łącznie: 80 min 

 Liczba porcji: 4-6

Przepis na: Karkówka pieczona z czosnkiem

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek mąki
  • kapary Stovit
  • 2 papryki czerwone
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
pieczona karkówka
Krok 1 

Karkówkę kroimy w plastry, ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do karkówki. Do miseczki wsypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki maczamy w niej i podsmażamy na oliwie z obu stron na rozgrzanej patelni. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek przeciskamy przez praskę, marchewkę kroimy w cienkie plasterki dodajemy do mięsa.

pieczona karkówka
Krok 2 

Paprykę kroimy drobno, podsmażamy na małej ilości oleju, dodajemy do mięsa. Posypujemy wierzch świeżym tymiankiem, kaparami, piec przez godzinę w temp. 190 stopni.

pieczona karkówka

pieczona karkówka

pieczona karkówka

Print Friendly, PDF & Email