Pieczona karkówka z papryką

3.8/5 (12 ocen)

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 60 min pieczenia

pieczona karkówka

Opis przepisu

Szukasz przepisu na pieczoną karkówkę? Przygotuj ją na grillu lub upiecz w piekarniku z warzywami. Najlepsze jest do tego naczynie żaroodporne z przykrywką, aby mięsko się elegancko upiekło w środku i było chrupiące z zewnątrz. Polecam je wykonać z papryką czerwoną kaparami, świeżym tymiankiem oraz ziemniaczkami i surówką. Rewelka!

Przepis na: Pieczona karkówka z papryką

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżeczka przyprawy do karkówki
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek mąki
  • kapary Stovit
  • 2 papryki czerwone
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
Wyślij emailem

Pieczona karkówka z papryką - przepis krok po kroku


Krok 1

pieczona karkówka

Karkówkę kroimy w plastry, ubijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do karkówki. Do miseczki wsypujemy mąkę, następnie każdy kawałek karkówki maczamy w niej i podsmażamy na oliwie z obu stron na rozgrzanej patelni. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego. Czosnek przeciskamy przez praskę, marchewkę kroimy w cienkie plasterki dodajemy do mięsa.


Krok 2

pieczona karkówka

Paprykę kroimy drobno, podsmażamy na małej ilości oleju, dodajemy do mięsa. Posypujemy wierzch świeżym tymiankiem, kaparami, piec przez godzinę w temp. 190 stopni.


pieczona karkówka

pieczona karkówka

pieczona karkówka

Średnia ocena 3.8 / 5. Ilość głosów: 12

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments