Strona Główna / Słodkości / Babeczki i muffiny / Pełnoziarniste muffiny mocno cytrynowe

Pełnoziarniste muffiny mocno cytrynowe

Pora na coś zdrowszego- czyli w roli głównej muffiny z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem cytryny. Ten przepis na muffiny jest niezawodny! Są bardzo proste w wykonaniu, a dzięki cytrynie mają swój oryginalny smak, który na pewno Ci posmakuje. Nie są za słodkie, za kwaśne – po prostu w sam raz!

Gotowe muffinki najlepiej przechowywać w pudełku, aby nie obeschły.

Przepis na: Pełnoziarniste muffiny mocno cytrynowe

Składniki:

Składniki na około 16 muffinek:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ drobno pokrojonej skórki z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Muffiny cytrynowe
Krok 1 

Przygotowanie zaczynam od wrzucenia do miski jajek, cukru i cukru waniliowego. Miksujemy na wysokich obrotach. Na deseczce kroimy drobniutko skórkę z cytryny, wyciskamy 2 łyżki soku, dodajemy do jajek.

Pełnoziarniste muffiny
Krok 2 

Wrzucamy również pozostałe składniki i miksujemy aż wszystkie składniki się ładnie połączą. Nakładam do foremek silikonowych (najlepiej, jak ciasta będzie do 2/3 wysokości) i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 20-25 minut.

Pełnoziarniste muffiny

 

 

Print Friendly, PDF & Email