Strona Główna / Przekąski / Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Jaka jest Wasza ulubiona potrawa wigilijna? Ja zdecydowanie na pierwszym miejscu stawiam barszcz na domowym zakwasie. Do niego obowiązkowo muszą być uszka lub paszteciki.

Paszteciki z pieczarkami są nieodłącznym elementem barszczu. Może rzeczywiście na wigilię tradycyjnie je się go z uszkami, lecz tak naprawdę w normalny dzień w domach królują po prostu paszteciki. Ja najbardziej lubię te domowe dlatego przygotowałam dla Was przepis na świetne drożdżowe paszteciki, które wykonuję kilka razy do roku i zawsze są strzałem w dziesiątkę.

Przepis na: Paszteciki z pieczarkami

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 20 g drożdży świeżych
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 roztrzepane jajka (jedno do farszu, drugie do posmarowania pasztecików przed pieczeniem)
  • sól, pieprz
  • kminek do posypania pasztecików
Paszteciki z pieczarkami
Krok 1

Do kubka wkruszamy świeże drożdże, a następnie dodajemy 50 ml mleka, łyżkę cukru oraz łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia aż rozczyn zapełni całkowicie kubek.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, a także rozpuszczone masło, resztę mleka, jajko rozczyn oraz sól. Całość mieszamy początkowo łyżką, a w późniejszym etapie wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

W tym czasie robimy farsz. Cebulkę oraz czosnek kroimy drobno. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojone warzywa. Gdy się zeszklą, wtedy dodajemy drobno pokrojone pieczarki, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszamy od czasu do czasu.

Gotowy, przestudzony farsz przekładamy do miseczki. Aby był bardziej zwarty i nie wysypywał się z upieczonych pasztecików to dodajemy do niego bułkę tartą oraz roztrzepano jajko.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą wałkujemy na podłużny prostokąt. Na środku każdego prostokąta nakładamy równomiernie farsz, zwijamy jak roladę. Ich końce zlepiamy, a później tniemy je nożem w poprzek na równe części. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę.

Paszteciki z pieczarkami
Krok 2:

Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem. Włączamy piekarnik na 190 stopni. Odstawiamy nasze paszteciki jeszcze na 15 minut, aby pięknie podrosły. Piec 17-20 minut. Smacznego!

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Print Friendly, PDF & Email