Pani Walewska

Pani Walewska znana jest pod różnymi nazwami. Robi furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu bo jest wręcz idealne: delikatna beza, kwaśniejszy dżem z czarnej porzeczki, kruche ciasto oraz masa karpatkowa – całość stanowi super połączenie! Zainspirowałam się przepisem na blogu http://www.czekolada-utkane.pl/.

Przepis na: Pani Walewska

Składniki:

Ciasto:
  • 320 g mąki
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 100 g masła w temp. pokojowej
Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego dobrej jakości
Pani Walewska
Krok 1 

Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder oraz masło w temperaturze pokojowej wsypujemy do miski.

Pani Walewska
Krok 2 

Zagniatamy na kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części. 

Pani Walewska
Krok 3 

Na wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia foremce wykładamy najpierw pierwszą część ciasta. Smarujemy ją dżemem z czarnej porzeczki.

Pani Walewska
Krok 4 

Białka z cukrem ubijamy sztywną pianę, dodajemy mąkę, miksujemy. Przekładamy pianę na dżem. Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piec około 30 minut. Czynność wykonujemy dwukrotnie lub jeżeli mamy dwie foremki tych samych wymiarów to można upiec dwa ciasta z dżemem i bezą naraz. 

Pani Walewska
Krok 5

W tym czasie 3/4 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pozostałe mleko podgrzewamy.

Pani Walewska
Krok 6 

Dobrze wymieszaną masę wlewam do podgrzewanego mleka. Mieszamy aż zgęstnieje, uważamy żeby nie było grudek i odstawiamy, by wystygło. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce nasz budyń. Nasze ciasto teraz formujemy w całość: Na spód dajemy pierwszy upieczony blat ciasta,dżemu i bezy, na niego wylewamy nasz krem, przykrywamy go drugim upieczonym blatem. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 

ja

 

 

 

Print Friendly

O mnie - Asia

Zobacz również

oponki

Oponki z lukrem i posypką

Dalej szukacie przepisu na tłusty czwartek? Szczerze mówiąc to uwielbiam przygotowywać wtedy domowe wypieki, widzę jak z każdym ...

10 Komentarze

  1. Dzisiaj zrobiłam i już połowy nie ma pomimo tego że mój syn jest na diecie to ciastko znika w oczach 😀

  2. Czyli dwa razy beze trzeba przygotowac czy zrobiona podzielic na pol bo nie kumam

    • Bezy nie przecinamy na pół, tylko pieczemy osobno dwie warstwy. Na foremkę dajemy papier do pieczenia lub sreberko, wykładamy połowę ciasta, smarujemy dżemem, połowę bezy- piec ok 30 minut. W tym czasie robimy krem, a gdy się upiecze- wyciągamy z foremki i znowu układamy sreberko (to ułatwi wyciąganie ciasta z foremki), drugą połówkę ciasta, smarujemy dżemem i dodajemy resztę bezy. Gdy nam się drugi blat upiecze to układamy ciasto w całość: upieczony pierwszy spód ciasta i bezy, pozniej krem a na wierzch drugi upieczony spód z bezą. Ja piekłam w tej samej foremce, bo nie miałam dwóch foremek tych samych wymiarów. Mam nadzieję, ze udało mi się wyjaśnić :)

  3. tak bardzo dziękuję:) czytając pierwszy raz wszystko zrozumiałam, tylko chodziło mi o samą bezę, a konkretnie czy ubite białka od razu dzielimy na dwie części, a nie upieczone:) ale tak naprawdę to było oczywiste z tym, że na zdjęciu jakoś dużo mi się wydało tych białek jak na jedną połowę, ale może dlatego, że była wczesna godzina i główka jeszcze się nie do końca obudziła:)) pozdrawiam ciepło i już nie marudzę.

    • No to super, że już wszystko jasne :) Po upieczeniu proszę dać znać jak wyszło! W razie jakichkolwiek problemów z ciastem proszę pisać :) Pozdrawiam!

      • Pani Asiu, stało się!! upiekłam, no i muszę przyznać, że wyszło super:)) Bałam się trochę pieczenia dwóch ciast naraz, a że miałam dwie takie same foremki to też wolałam upiec wszystko za jednym zamachem, ale na szczęście się udało. Zrobiłam je na urodzinki siostrzeńca, ładnie wyglądało i wszystkim smakowało! Tak, więc bardzo dziękuję, za fajny przepis i na pewno będę bardzo często tu zaglądać, a Pani życzę nigdy niekończącej się pasji do gotowania..:))

        • To głównie zasługa bardzo dobrego przepisu! Ale dziękuję za miłe słowa :) Dopiero co założyłam bloga, przepisów będzie duuuużo więcej więc proszę śledzić moją stronkę :)

  4. Witam serdecznie :)

    Mam zamiar upiec to ciasto na święta, czy mogłabym prosić o wymiary blachy?
    dziękuję :)

  5. Dzień Dobry,
    Właśnie robię to ciasto i jedną rzecz mi się nie zgadza. W składnikach na krem jest cukier, a w KROKU 5 jest napisane że cukier puder. To który dodajemy?:-) albo to bez znaczenia;-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *