Pani Walewska

Pani Walewska znana jest pod różnymi nazwami. Robi furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu bo jest wręcz idealne: delikatna beza, kwaśniejszy dżem z czarnej porzeczki, kruche ciasto oraz masa karpatkowa – całość stanowi super połączenie! Zainspirowałam się przepisem na blogu http://www.czekolada-utkane.pl/.

Przepis na: Pani Walewska

Składniki:

Ciasto:
  • 320 g mąki
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:
  • 500 ml mleka
  • 2 żółka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 100 g masła w temp. pokojowej
Dodatkowo:
  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego dobrej jakości
Pani Walewska
Krok 1 

Mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier puder oraz masło w temperaturze pokojowej wsypujemy do miski.

Pani Walewska
Krok 2 

Zagniatamy na kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części. 

Pani Walewska
Krok 3 

Na wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia foremce wykładamy najpierw pierwszą część ciasta. Smarujemy ją dżemem z czarnej porzeczki.

Pani Walewska
Krok 4 

Białka z cukrem ubijamy sztywną pianę, dodajemy mąkę, miksujemy. Przekładamy pianę na dżem. Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piec około 30 minut. Czynność wykonujemy dwukrotnie lub jeżeli mamy dwie foremki tych samych wymiarów to można upiec dwa ciasta z dżemem i bezą naraz. 

Pani Walewska
Krok 5

W tym czasie 3/4 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pozostałe mleko podgrzewamy.

Pani Walewska
Krok 6 

Dobrze wymieszaną masę wlewam do podgrzewanego mleka. Mieszamy aż zgęstnieje, uważamy żeby nie było grudek i odstawiamy, by wystygło. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce nasz budyń. Nasze ciasto teraz formujemy w całość: Na spód dajemy pierwszy upieczony blat ciasta,dżemu i bezy, na niego wylewamy nasz krem, przykrywamy go drugim upieczonym blatem. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! 

ja

Print Friendly, PDF & Email