Strona Główna / Słodkości / Ciasta drożdżowe / Pączki z czekoladą i orzeszkami

Pączki z czekoladą i orzeszkami

W tym roku tłusty czwartek jest dużo później niż w tamtym roku. Jednak myślę, że będzie równie pyszny i udany jak co roku 🙂 Mam dla Was propozycję nie do odrzucenia – pączki polane czekoladą oraz posypane orzeszkami! Z przepisu wychodzi 12 średniej wielkości pączków, niestety bez jasnej obręczy – jeszcze nie doszłam do takiej wprawy żeby wyszły perfekcyjne jak z piekarni lecz w smaku niczym nie ustępują, a co najważniejsze – są robione prosto z serducha! <3

Przepis na: Pączki z czekoladą i orzeszkami

 Przygotowanie:  2 h Smażenie: 20 min  Łącznie: 130 min

 Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 80 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki

Dodatkowo:

  •  pół tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • kilka orzeszków drobno posiekanych
  • około 1 litr oleju
Pączki z czekoladą i orzeszkami
Krok 1 

Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  

Pączki z czekoladą i orzeszkami
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn. W osobnej misce ucieramy żółtka i całość zagniatamy.

Pączki z czekoladą i orzeszkami
Krok 3 

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w  ciepłe miejsce na około 60 minut. 

Pączki z czekoladą i orzeszkami
Krok 4 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Delikatnie je rozwałkowujemy na około 1,2-2 cm.

Pączki z czekoladą i orzeszkami
Krok 5 

Szklanką wycinamy kółka, odstawiamy na około 10 minut aby ciasto delikatnie podrosło.

Pączki z czekoladą i orzeszkami
Krok 6

Na patelni rozgrzewam olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

Pączki z czekoladą i orzeszkami
Krok 7

Smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, gdy przestygną to smarujemy je roztopioną czekoladą wymieszaną z masłem oraz posypujemy orzeszkami.

Pączki z czekoladą i orzeszkami

Pączki z czekoladą i orzeszkami

Pączki z czekoladą i orzeszkami

Pączki z czekoladą i orzeszkami

Print Friendly, PDF & Email