Pączki wyśmienite

Tłusty czwartek już tuż tuż więc najwyższy czas szukać przepisu na samodzielnie zrobione pączki. Jeżeli ich nigdy nie robiłaś/eś i szukasz sprawdzonego przepisu to świetnie trafiłeś! Receptura moich pączusi, mocno nadzianych marmoladą różaną ma już kilkanaście lat, a może nawet kilkadziesiąt i takie rarytaski nam babcia serwowała odkąd pamiętam. Od razu zaznaczam, że nie jestem ich wielką miłośniczką na codzień, jednak od czasu do czasu takiego pysznego, miękkiego, domowego pączka lubię sobie zjeść. Podkreślam domowego ponieważ za tymi z hipermarketów nie przepadam. Są tak nafaszerowane spulchniaczami i innymi specyfikami, że aż strach je jeść. Muszę się przyznać, że długo się wymigiwałam od zrobienia swoich pierwszych pączków. Przyczyną był lęk przed smażeniem ich na oleju, czy sobie z tym poradzę, jak wyczuć temperaturę oleju aby pączki nie były w środku surowe. Jednak nie jest to takie trudne jak mi się wydaję i jestem przekonana, że sobie z nimi poradzisz i zaskoczysz bliskich 4 lutego!

Przepis na: Pączki wyśmienite

 Przygotowanie:  2 h Smażenie: 10 min  Łącznie: 130 min

 Liczba porcji: 16

Składniki:

  • 550 g mąki
  • 30 g drożdży świeżych
  • 4 łyżki cukru
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu

Dodatkowo:

  •  marmolada o smaku różanym
  • cukier puder do oprószenia
  • około 1 litr oleju
Pączki
Krok 1 

Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.  

Pączki
Krok 2 

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, żółtka, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn.

Pączki
Krok 3 

Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w  ciepłe miejsce na około 60 minut. 

Pączki
Krok 4 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Delikatnie je rozwałkowujemy na około 1,2-2 cm.

Pączki
Krok 5 

Szklanką wycinamy kółka, odstawiamy na około 10 minut aby ciasto delikatnie podrosło.

Pączki
Krok 6

Na patelni rozgrzewam olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz to jest wtedy super, jakby nagle ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

Pączki
Krok 7

Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Pączki
Krok 8

Wyciągnięte pączki kładziemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Za pomocą szprycy nakładamy do ich środka marmoladę. Na końcu oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!

Pączki

Pączki

Pączki

Print Friendly, PDF & Email