Strona Główna / Słodkości / Desery / Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango – wyjątkowy deser wraz z wyrazistym sosem z dojrzałego, soczystego i słodkiego mango. Ja nie znalazłam tak soczystego i słodkiego mango w naszej jesiennej, kolorowej od pięknych żółtych liści Polsce więc ten sos wzbogaciłam o białe wino oraz cukier kokosowy. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych deserów ryżowych jakie kiedykolwiek jadłam i gorąco Wam go polecam bo jest naprawdę pyszny i co najważniejsze bardzo prosty w wykonaniu 🙂

Przepis na: Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

  Łącznie:  40 min

 Liczba porcji: 4

Składniki :

Ryż kokosowy

Sos mango

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Krok 1

Mleko gotujemy z mleczkiem kokosowym. Gdy będą już gorące to dodajemy ryż, cukier kokosowy, waniliowy i wiórki kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, co chwilkę mieszamy ponieważ ryż będzie powoli chłonąć całe mleko i łatwo go przypalić. Gotujemy do momentu, aż ryż się rozklei i będzie bardzo gęsty.

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Krok 2

Filiżanki lub miseczki wykładamy sreberkiem, na nie nakładamy gorący ryż, wierzch dopychamy i wyrównujemy łyżeczką. Chłodzimy przez minimum godzinkę np. w lodówce.

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
Krok 3

Mango obieramy, kroimy na małe kawałki, nakładamy na rozgrzaną patelnię wraz z cukrem, białym winem, dusimy pod przykryciem aż mango wyraźnie zmięknie i powstanie konsystencja dżemu. Na końcu można go ewentualnie zblendować lub można sos podawać z kawałkami owoców. Deser ryżowy wyjmujemy z filiżanek na talerzyk, dekorujemy sosem z mango i listkiem mięty. Smacznego!

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango

Print Friendly, PDF & Email