Oponki serowe

Tłusty czwartek już za niedługo! 🙂 Jaka jest Wasza tradycja? Kupujecie pączki, oponki, faworki czy je wykonujecie sami? Jeżeli jednak nie idziecie na łatwiznę i chcielibyście wykonać te pyszności samemu to mam dla Was bardzo prosty przepis na oponki serowe, które wykonywaliśmy na warsztatach z mistrzem cukiernictwa Pawłem Małeckim. Przepis pochodzi z jego książki Kuchnia Polska (na Słodko).

Gotowe oponki polecam oprószyć lekko cukrem pudrem i maczać sobie w pysznej, owocowej konfiturze!

Przepis na: Oponki serowe

  Łącznie: 60 min

Składniki:

Ciasto:

  • 275 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 275 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 litr oleju (do smażenia)

Dodatkowo:

Oponki serowe
Krok 1 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, masło, nasionka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, sodę, sól, zmielony twaróg oraz spirytus (ja użyłam zwykłej czystej wódki). Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Następnie wykładamy je na stolnicę, oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, a np. za pomocą kieliszka wycinamy mniejszą dziurkę w środku.

Oponki serowe
Krok 2

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy oponki z obu stron do uzyskania złotego koloru. Rada: przed wrzucaniem oponków na olej należy najpierw oderwać kawałek ciasta i wrzucić na olej. Jeżeli od razu zrobi się przypalone tzn, że olej jest zbyt gorący i oponki będą surowe w środku, a na zewnątrz spalone. Z kolei jeżeli ciasto będzie bardzo długo się smażyło, a ciasto w ogóle nie będzie się rumienić tzn., że olej jest za zimny. Gotowe oponki nakładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe

 

 

Print Friendly, PDF & Email